;
IBM újdonságok a Big Data területén
2011. május 20. Adattárházak · BigData · Cognos · IBM

Több új Big Data témájú szoftver bejelentése mellett a kék óriás egy 100 millió dolláros kutatási programot is indít.

A IBM Big Data portfóliójának legfontosabb eleme az InfoSphere BigInsights, amely a nyílt forráskódú Hadoop párhuzamos keretrendszerre épül. Az alapfunkciókat tartalmazó Basic kiadás ingyenesen letölthető, az IBM-től származó plusz komponenseket Enterprise Edition pedig fizetős.

Mindkét kiadásra igaz, hogy alapjául a standard Apache Hadoop disztribúció szolgál. Az IBM kifejezetten szeretné elkerülni azt, hogy a Hadoop is több, önállóan fejlődő, egymással csak részben kompatibilis változatra szakadjon szét, ezért teljes erővel az Apache-féle alapverziót támogatja és használja.

A BigInsight platform részeként elérhetőek a Hadoop környezetben szokásos egyéb komponensek is, így használható a Hive, a Hbase vagy a Pig is. Az IBM saját szoftverkínálata is integrálásra kerül, így például a ügyfelek véleményét és elégedettségét monitorozó Cognos Customer Insight alkalmazás is képes kihasználni a BigInsight nyújtotta funkciókat.

A portfólió másik eleme az InfoSphere Streams, amely a különböző forrásokból származó adatok valós idejű feldolgozására és integrálására szolgál. A támogatott adatfajták között megtalálhatóak többet között a szövegek, képek, hangfelvételek, tévéadások is.

A szoftverbejelentések mellett az IBM egy kutatási programot is útjára indított, melynek keretében 100 millió dollárt szán a Big Data területével kapcsolatos fejlesztésekre.

Képgaléria

Az IBM Big Data platform