;
Beszámoló a Teradata Universe konferenciáról - Beharangozó
2011. április 10. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Helyszíni tudósításunk Barcelonából, a Teradata regionális adattárházas rendezvényéről

A Teradata újjászületése
A Teradata újkori történelme 2007-ben kezdődött, amikor az NCR-ről leválva újra független, önálló vállalat lett. Az azóta eltelt évek alatt a cég markáns fejlődésen ment át, tovább erősítve vezető szerepét az adattárházas piacon.

Az első időszakban a technológiai fejlődés fókuszában az adattárházas platformok kínálatának szélesítése állt. A megújított termékportfólióban egyaránt szerepelnek kisebb, költséghatékonyabb konfigurációk és óriási teljesítményű, a legnagyobb felhasználószámokkal és terheléssel is elbánó rendszerek. A Teradata az SSD alapú technológiáknak is kellő figyelmet szentel, példa erre a tisztán SDD lemezeket használó Extreme Performance Appliance.

Akvizíciós sorozat
Az elmúlt hónapokban a cég új irányba indult és elkezdett vállalatokat és technológiákat felvásárolni. Az első a sorban a MySQL-alapú DW startup, a Kickfire volt, aki késői indulóként nem tudta megvetni a lábát az igen kompetitív adattárházas piacon, így technológiáját végül a Teradata szerezte meg.

A következő, jóval nagyobb esemény az online marketingspecialista Aprimo felvásárlása volt. Az 525 milliós akvizícióval a Teradata komoly pozíciókat szerzett magának az üzleti alkalmazások területén is.

A legutolsó lépés az óriási adathalmazokon végzett analitika specialistájának, az Aster Datának a megszerzése volt. Az Aster Data különösen a Hadoop/Mapreduce alapú, a komplex elemzéseket masszívan párhuzamos környezetben futtató technológiákban élenjáró.


Várakozások
A mostani konferencia során várhatóan sok mindent megtudunk arról, hogy hogyan tervezi a cég integrálni klasszikus EDW stratégiájába az Aprimo és Aster Data által hozott újdonságokat. Elképzelhető, hogy az adattárházas platformkínálatba is kerülnek újabb tagok, különösen az SSD vonalon.

Ezenkívül lesz még számos érdekes ügyfélelőadás - például Ebay, Coca-Cola, Air France, Vodafone, Electronic Arts. A partnerek is jelen vannak, így külön szekciók foglalkoznak a SAS és a SAP felhasználók számára kínált megoldásokkal.

A Teradata EMEA Universe konferencia 2011. április 10. és 13. között Barcelonában kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.

További információ
www.teradataemea.com

Kapcsolódó anyagaink
· Az adattárházas konszolidáció újabb lépése: Teradata-Aster Data felvásárlás (2011. március 3.)
· Új vezető a Teradata hazai képviseletének élén (2011. február 21.)
· A Teradata 525 millió dollárért felvásárolja a marketingspecialista Aprimot (2010. december 22.)
· A Teradatához került a Kickfire adattárházas technológiája (2010. augusztus 14.)