;
Beszámoló az IQSymposium BI konferenciáról
2011. április 6. Üzleti intelligencia · Konferencia

Az IQSYS évente megrendezésre kerülő konferenciája a legnagyobb hazai üzleti intelligencia témájú rendezvény.

Az idei konferencián már túllépte az 500-at az előzetesen regisztrált résztvevők száma,
a helyszínen pedig a 400 fős nagyterembe nem fért be mindenki, így sokan egy másik teremből, videón követték a délelőtti plenáris előadásokat.

Nyitó előadások
A konferenciát egy rövid köszöntővel dr. Bőgel György, a CEU oktatója indította, amit Ragoncsa Géza megnyitója követett.

A cég BI üzletágának vezetője, Sípos Ferenc szakmai bevezető előadásában összefoglalta a tavalyi év legfontosabb eredményeit. Az IQSYS üzleti intelligenciából származó árbevétele 2010-ben meghaladta a 2 milliárd forintot, amellyel magabiztosan vezeti a piacot. A kiemelkedően magas árbevétel természetesen kiemelkedően sok munkával is jár, a cég évente 100-as nagyságrendű projektet bonyolít. A jövőre vonatkozó elképzelések is impresszívek, 2013-ra a cél a 3 milliárdos árbevétel.

A szakmai megnyitóban szó esett a stratégiai platformokról is - Microsoft, Oracle, SAP, SAS - és az olyan saját fejlesztésű analitikus alkalmazásokról, mint a Advise intelligens keresőrendszer és az újdonságként bemutatott hálózati elemzőszoftver.

A nemzetközi BI trendekre Dan Sommer, a Gartner magyar származású vezető elemzője adott kitekintést, aki az információt a XXI. század kőolajának nevezte, az üzleti intelligenciát pedig a nyersanyagból a felhasználásra kész végterméket előállító olajfinomítókhoz hasonlította. Sommer előadásában többek között a beruházási szokások változásáról (IT helyett az üzleti oldal vásárol), a piaci dinamikáról, a regionális különbségekről is beszélt. A Gartner négy nagy trendet lát a következő évekre: felhőalapú informatika, közösségi megoldások, kontextus alapú információellátás és minta alapú stratégiák. Az előadás részletes, illusztrált összefoglalója itt olvasható.

Az IQSYS részéről Papp Attila zárta az első szekciót,aki Dan előadására is reagálva beszélt digitális honfoglalókról és bennszülöttekről, a használati utasítások hasznosságáról, a mobil BI elterjedéséről és az együttműködő adattárházakról.

Szavazóshow és biológiai hálózatok
A kávészünet után BI szavazóshow kezdődött. Ez a külföldön már évek óta népszerű, idehaza idén terjedni kezdő formátum igyekszik a konferenciák közönségét is bevonni az információcserébe. A résztvevők különböző színű (piros-sárga-zöld) papírlapokat kapnak és az előadók által feltett kérdésekre reagálva a megfelelő lap felemelésével jelzik véleményüket.

Az IQSYS rendezvényen ez még azzal egészült ki, hogy több neves szállító (például IBM Oracle, SAP, SAS) vezetőit is meghívták, akik a közönség megszavaztatása után kerekasztalszerű módon maguk is kifejtették véleményüket. A témák között itt is szerepelt a mobil BI, a felhőalapú informatikai, és az egy vagy több adattárház kérdése. Általában elmondható volt, hogy a cégvezetők véleménye elég közel volt az elemzőcégek által képviselt "hivatalos" trendekhez, míg a közönség szavazatai néha bizony meglepően alakultak.

A szavazóshow lezárulta után Szűcs Roland, a Magyar Telekomnál széles körű tapasztalatokat begyűjtő menedzser tartott igen dinamikus előadást az analitika szerepéről és lehetőségeiről a vállalati életben. Az előadás során igen sok téma felmerült, az ügyfélérték-számítástól a hálózatelemzésen át a keresztfinanszírozás által jelentett érdekes problémákig.

A plenáris előadások utolsó részeként Fajszi Bulcsú dinoszauruszokkal illusztrálva osztott meg néhány érdekességet és számadatot a IQSYS BI csapatának működéséről, majd Csermely Péter professzor tartott szórakoztató és lenyűgöző vendégelőadást a biológiai rendszerek rejtelmeiről, rámutatva a a különböző tudományterületek és az üzleti élet között felfedezhető párhuzamokra is.

Délutáni előadások
A konferencia délután 5 párhuzamos szekcióban folytatódott, ahol a plenáris előadásokban már érintett témák (Advise, hálózatelemzés, együttműködő adattárházak) részletesebb kifejtése és bemutatása mellett számos egyéb analitikai terület is napirendre került, az IFRS alapú jelentéskészítéstől a genetikai algoritmusokig.

A szintén ekkor megrendezett hivatalos sajtótájékoztatón az IQSYS beszámolt arról a tervéről, hogy kiemelkedő szakmai hátterére támaszkodva nemzetközi BI kompetenciaközpontként szeretne működni, kihasználva a tulajdonos Deutsche Telekom csoport által nyújtott lehetőségeket is.

Bemutatásra került több készülőfélben lévő cloud computing és SaaS alapú informatikai megoldás is, amelyeket az IQSYS pályázati források bevonásával fejleszt. Ilyenek például a KKV piacra szánt hostolt ERP, CRM és dokumentumkezelő megoldások.

A cég saját fejlesztésű szoftverei közül az Advise keresőrendszer új, cégprofilozást segítő funkcionalitása és a Magyar Telekommal közösen fejlesztett iPad alapú dashboard megoldás volt a fókuszban. Az iPad szoftver érdekessége, hogy az IQSYS nem egy külső szállító BI megoldásra építkezett, hanem a maximális rugalmasság érdekében önálló fejlesztésbe kezdett.

A konferencia zárásáként sör-perec partin látta vendégül az IQSYS a résztvevőket, ahol a megfelelő hangulatról és kikapcsolódásról élő zenekar gondoskodott.

További információ
www.iqsys.hu