;
Az adattárházas konszolidáció újabb lépése: Teradata-Aster Data felvásárlás
2011. március 3. Adattárházak · Felvásárlások · Teradata

A Teradata tegnap bejelentette, hogy 263 millió dollárért megveszi az Aster Data 89 százalékát. Mint kiderült, a maradék 11 százalék már tavaly ősz óta a Teradata birtokában van.

Az Aster Data az új generációs DW gyártók egyik jól ismert képviselője. A cég masszívan párhuzamos nCluster platformja egy sor- és oszlopalapú adattárolást egyaránt bizosító adatbáziskezelőt integrál egy MapReduce alapú analitikus motorral. Az Aster Data fő erőssége ezért nem az adatok egyszerű tárolása és lekérdezése, hanem komplex analitikai feldolgozások és elemzések futtatása.

Analitika a Big Data korában
Ezek a képességek különösen az óriási mennyiségű információt tartalmazó, de csak részben vagy egyáltalán nem strukturált adatforrások feldolgozásánál hasznosak. Ide tartoznak például a webes logállományok vagy a közösségi hálók adatainak elemzése.

Az ilyen típusú adattárházas és elemzési feladatokat és a megoldásukra szolgáló eszközöket szokták összefoglaló jelleggel Big Data néven emlegetni. Ehhez a körhöz tartozik az egyre népszerűbb Hadoop és a hozzá hasonló masszívan párhuzamos feldolgozást biztosító keretrendszerek is.

Termékstratégia
A közös termékstratégiáról egyelőre természetesen nem lehet sokat tudni, de a Teradata várhatóan önálló egységként fogja működtetni az Astert.

Az elemzői vélemények szerint a két termékportfólió jól kiegészíti egymást. Együttes alkalmazásuk esetén a Teradata rendszerei fogják ellátni a klasszikus adattárházas funkciókat, a melléjük telepített Aster Data egységek pedig a nagy volumenben végzendő komplex elemzéseket.

Erős piaci konszolidáció
Az utóbbi hónapok során a DW szektorban több hasonló felvásárlás is történt. Az EMC tavaly nyáron megvette a Greenplumot, az IBM nem sokkal később a Netezzát, majd idén jött a HP-Vertica akvizíció is.

Ezekkel a lépésekkel az adattárházas piacon új generációs, feltörekvő szállítóinak krémjét bekebelezték a milliárd dolláros forgalommal rendelkező piacvezető cégek. Maradt ugyan persze még jó pár feltörekvő DW fejlesztő, például Kognitio vagy Paraccel, ezek azonban általában jóval kisebbek.

Kapcsolódó anyagaink
· A HP felvásárolja a Verticát (2011. február 14.)
· Felvásárolja az IBM a Netezzát (2010. szeptember 20.)
· A Teradatához került a Kickfire adattárházas technológiája (2010. augusztus 14.)
· Az EMC felvásárolja az adattárház-specialista Greenplumot (2010. július 13.)