;
Megjelent a Jaspersoft 4.0
2011. január 25. Üzleti intelligencia · Jaspersoft · Nyílt forráskód

A nyílt forráskódú BI platformok vezetői közé tartozó Jaspersoft 4.0 új architektúrával és NOSQL támogatással érkezik.

Három rétegű, szabványos architektúra
Az új architektúra lényege, hogy a teljes BI platformot három külön, szabadon bővíthető és kiegészíthető réteg alkotja.

A legalsó, kiszolgáló réteg funkcionalitását a Java Server Pages technológiai segítségével lehet bővíteni. Az erre épülő kiszolgáló réteg, amely például a különböző események és értesítések beállítására szolgál, JavaScript eljárások alkalmazásával szabható testre.

Testre szabható felhasználói felület
A legnagyobb változások a harmadik, a megjelenítésért felelős rétegben történtek. A JasperSoft egy új keretrendszert vezetett be UI Framework néven, amely HTML és CSS alapokra épül. Az új keretrendszer segítségével sokkal könnyebben lehet funkciókban gazdag, jól áttekinthető és egyben a webes szabványoknak is megfelelő alkalmazásokat készíteni.

További előnyei az új felületnek, hogy az alkalmazások megjelenése stíluslapok használatával módosítható, így a felhasználók tetszésük szerint szabhatják testre a szoftvert.

Az új felület egyben a mobil eszközökre optimalizált megjelenítést is lehetővé teszi.

Gigantikus adatbázisok elemzése
Az új verzió másik fő újdonsága az igen nagyméretű adattömegek kezelését szolgáló alternatív adatbáziskezelők támogatása.

A Jaspersoft 4.0 beépített interfészeket tartalmaz az egyre jobban terjedő Hadoop környezetekhez (Hive, Avro és Hbase) és számos más olyan NOSQL adatbázishoz, mint a Cassandra, a MongoDB vagy a CouchDB.

Szintén bekerültek a támogatott adatforrások közé a vezető masszívan párhuzamos (MPP) platformok is, így most már a Netezza, a Vertica és Greenplum rendszerekben tárolt adatok is elérhetőek.

További információ
www.jaspersoft.com

Kapcsolódó anyagaink
· Nagyválllalati kiadásban is megjelenik a Jaspersoft megújult BI platformja (2010. január 13.)
· Megjelent a Jaspersoft nyílt forráskódú BI szoftverének új kiadása (2009. április 10.)