;
Mi várható 2011-ben az üzleti intelligencia terén?
2011. január 6. Üzleti intelligencia

Az új év elején érdemes számba venni a BI várható fejlődési irányait, amihez mind a hivatásos elemzőcégek, mind a szakértők bőségesen szolgáltatnak muníciót.

Elemzői jóslatok
A Gartner Group tanulmánya négy fontos jóslatot tartalmaz arról, hogy milyen módon fog a BI változni a következő években. A cég szerint jelentősen nőni fog a mobil eszközök szerepe, 2013-ra a felhasználók egyharmada már ilyen módon fogja elérni a vállalati adatokat. Szintén gyors lesz a memóriában futó illetve prediktív funkciókat kínáló analitikus alkalmazások előretörése, amelyek 2014-re 30 százalékos részesedéssel fognak rendelkezni.

A Gartner ezeken kívül a kollaboratív, szociális kapcsolatokra is épülő BI környezetek elterjedését és a rendszerintegrátorok szerepének növekedését tartja kiemelten fontos trendnek.

A Forrester Research vezető elemzőjének cikke szerint a hat legfontosabb BI trend 2011-re: az önkiszolgáló BI elterjedése, a BI használata a vállalat minden szintjén, közösségi analitika a döntéshozatalban, skálázhatóság az egyre nagyobb adattömegek legyűrésére, a felhőalapú és szolgáltatásként használható BI platformok terjedése, és végül a valós idejű döntéstámogatás alkalmazása a szociális média elemzésében.

Ez utóbbi trendhez kapcsolódva a Forrester kiemelt figyelmet fog szentelni a különböző BI területeket összefogó ajánlórendszerek témakörének is.

Újságírók és bloggerek
Természetesen az elemzőcégek hivatásos szakemberei mellett számos szakíró és BI szakértő is megírta, mit vár az új évben.

Az elemzők véleményével sok pontban egyezik a Focus.com írása, amely megemlíti a strukturált és nem strukturált információk fokozódó összeolvadását is, az Information Week cikke szerint pedig a Teradata-Aprimo felvásárlás egy további konszolidációs hullám előfutára lehet a marketingelemzés és analitikus CRM területén.

Az SQL Server Magazine bloggere a Microsoft BI technológiával kapcsolatos várakozásokat szedte össze, a mobilos alkalmazásoktól az SQL Server 2011 főbb újdonságain át a felhőalapú SQL Azure adatbázisig. A SearchSap.com portál a SAP jövőjét elemzőírásában több említés is esik a közelmúltban megjelent HANA memórialapú analitikus platformról, illetve a Business Objects hamarosan érkező 4.0 verziójáról.

Mindenképpen említésre érdemes még Rick Sherman zeneközpontú összeállítása is, aki a BI trendeket a Led Zeppelin egy-egy dalával párosította össze.

Hazai pálya
Speciálisan magyar vonatkozó jóslatok nem készültek ugyan, de a globális trendek jellemzően a magyar piacot is egyre hamarabb érik el. A nagy IT cégek meglehetősen gyorsan hozzák be a szakmai újdonságokat, így például a Cognos 10 hazai premierje mindössze három hét lemaradással követte a globális bemutatót.

Örvendetesen növekszik a kisebb DW és BI cégek jelenléte is. Jó példa erre, hogy a tavalyi év során a Starschema a Greenplum partnerévé vált, az Infomatix pedig a Spotfire forgalmazását kezdte meg.

Évnyitó összeállításunk végére egy hazai specialitás: 2011-ben újra kiadásra kerül az Üzleti Intelligencia Évkönyv, amely magyar nyelven foglalja össze és elemzi az BI piac aktuális történéseit. A kiadvány hivatalos bemutató konferenciája február közepére várható.