;
Az Amazon számítási felhőjén is futtatható a hardveresen gyorsított PALO
2010. december 17. OLAP · Jedox Palo

A nagy teljesítményű grafikus kártyákat a multidimenzionális számítások gyorsítására használó OLAP motor immár az interneten bérelt infrastruktúrán is kipróbálható.

Az ősszel megjelent 3.2-es PALO verzió érdekes újdonsága volt a számítógépben található grafikus kártyák (GPU) óriási számítás teljesítményét kihasználó kalkulációs motor. A korszerű játékok gazdag vizuális világáért is felelős hardverek képességei megfelelő programozással olyan üzleti célokra is hasznosíthatók, mint például az OLAP kockák hierarchikus felösszegzése.A GPU-alapú kalkuláció ugyan még csak korlátozott képességekkel bír, azonban a legtöbb esetben nagyságrendekkel gyorsabb, mint a hagyományos, a CPU-t használó módszerek.

Az új képességek kipróbálásához azonban eddig szükség volt legalább egy Nvidia CUDA-alapú grafikus kártyára. Az Amazon azonban november közepe óta már olyan virtuális gépeket is kínál bárhonnan elérhető nyilvános számítási felhőjében (Amazon AWS), amelyek két darab Nvidia Tesla Fermi M2050 grafikus processzort tartalmaznak. Ezek a kártyák egyenként 448 darab párhuzamos használható CUDA processzort tartalmaznak, és így a számítási teljesítményük legalább tízszer nagyobb, mint amit a legújabb négymagos általános Intel CPU-k képesek nyújtani.

A GPU-gyorsított PALO kipróbálásához így nem kell más, mint egy grafikus egységet is tartalmazó gép az Amazontól, ami óránként 2,1 dollárért bérelhető és a PALO megfelelő verziója, ami letölthető a JEDOX weblapjáról. A GPU gyorsításhoz kell a PALO BI Suite teljes( fizetős) kiadása is, aminek 30 napos próbaváltozata szintén letölthető.

További információ
www.jedox.com

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent a PALO szerver továbbfejlesztett változata (2009. december 18.)
· Natív multidimenzionális Excel interfész a PALO szerverhez (2009. július 31.)

Képgaléria

A Tesla Fermi M2050 grafikus kártya