;
Nagysebességű MPP architektúra felé halad a Sybase IQ
2010. november 18. Adattárházak · SAP · Sybase

A közeljövőben elkészülő fejlesztésnek köszönhetően a Sybase IQ még jobban lesz skálázható adattárházas környezetekben.

A Sybase oszlopalapú adattárolást alkalmazó adatbázismotorja a legnagyobb felhasználói táborral rendelkezik a dedikált DW szoftverek között, különösen a pénzügyi szektorban erős. Az IQ belső felépítése és funkcionalitása teljesen korszerű, azonban az eddigi architektúra nem tette lehetővé a masszívan párhuzamos, igen széles tartományban skálázható konfigurációk kialakítását.

Ezen változtat a most bejelentett 15.3 verzió, amely már tartalmazza a PlexQ Distributed Query Platform névre hallgató párhuzamosító technológiát. A PlexQ felépítését tekintve shared-everything jellegű, azaz a rendszerben összekötött kiszolgálók képesek közösen használni és megosztani a rendelkezésre álló diszk- és memóriaterületet.

Az osztott felépítés előnye, hogy az összes szerver képes a teljes adatbázison egyszerre, párhuzamosan lekérdezéseket végezni. A számos versenytárs által alkalmazott shared-nothing megközelítésnél az összes gép teljesen önállóan kezeli az adatbázisok egy-egy dedikált darabját, így előfordulhat, hogy egyes szerverek túlterheltek lesznek, mások pedig üresen állnak.

A shared-everything módszer ezt a veszélyt kiküszöböli, azonban a szerverek közötti adatmegosztás és kommunikáció plusz erőforrásokat igényelhet. Az MPP technológia megjelenésével a Sybase IQ immár igen nagy, akár több száz terabájtos adatttárházak kiszolgálásával is meg fog birkózni.

Az új verzió jelenleg bétaállapotban van, a végleges verzió megjelenése 2011. első felében várható.

Kapcsolódó anyagaink
· Közös SAP-Sybase stratégiai jövőkép és útiterv (2010. augusztus 22.)
· Az SAP adattárházas stratégiája és a Sybase felvásárlás (2010. május 18.)
· Megjelent a Sybase IQ 15 (2009. február 26.)