;
Készülőfélben van a Microsoft SQL Server következő verziója
2010. november 12. Üzleti intelligencia · Microsoft

Fellebbentette a fátylat a Microsoft az SQL Server következő verziójának néhány fontos újdonságáról.

Az új kiadás jelenleg Denali kódnéven ismert, a végleges szoftver pedig várhatóan egy-két év múlva kerül a felhasználókhoz mint SQL Server 2011. Az első technikai előzetes (SQL Server Denali CTP1) már le is tölthető, ez azonban még nem tartalmazza a BI/DW fejlesztéseket.

Jön az oszlopalapú tárolás
A Denali legérdekesebb újdonsága, hogy a PowerPivot kapcsán megismert nagy hatékonyságú oszlopalapú tárolómotor, a VertiPaq immár az SQL Server része lesz.

A konkrét megvalósítás úgynevezett oszloptárolt indexekkel történik (column store index), amelyeket a hagyományos táblákra lehet majd definiálni. Ezek az indexek így párhuzamosan léteznek a normál táblákkal és egyetlen céljuk a lekérdezések gyorsítása lesz. Az indexek erősen tömörített formában jönnek létre, és az SQL Server lehetőségek szerint az operatív memóriában tartja őket, így a lassú diszkolvasás iránti igény minimálisra csökken.

A Microsoft saját méréseit tartalmazó technikai dokumentum szerint a sebességkülönbség drámai lesz. Egy kísérletben egy másfél milliárd soros, 1 terabájtnyi adatot tartalmazó csillagsémán futtatott lekérdezés több százszorosára gyorsult a speciális oszlopindex létrehozása után, a válaszidő ugyanis több mint nyolc percről 1,1 másodpercre csökkent. Természetesen ekkor a teljes oszloptárolt index elfért a 256 GB RAM-mal felszerelt szervergép memóriájában, de a Microsoft szerint egyéb esetekben is nagyságrendi gyorsulás érhető el a VertiPaq használatával.

Az új technológiának azonban hátrányai is vannak, így például azok a táblák, amelyre oszloptárolt indexek vannak létrehozva, nem módosíthatóak sima SQL utasításokkal (Insert, Update, Delete), csak partíciók cseréjével.

Modellek csatája
Az új tárolási motorral egy új koncepcionális modellt is bevezet a Microsoft, ami Business Intelligence Semantic Model (BISM) névre hallgat. A BISM alapvetően relációs szemléletű, táblákra és kapcsolatokra épít, amelyet további, a BI szempontjából fontos elemek egészítenek ki (például hierarchiák és KPI-k).

A BISM elsődleges definíciós és lekérdező nyelve a PowerPivottal együtt megjelent DAX (Data Analysis Expressions), amely lehetővé teszi egyszerűbb formulák létrehozását is. A DAX kevesebb funkcióval bír, mint az Analysis Services által jelenleg használt MDX nyelv, azonban jóval egyszerűbb használni is.

Az új modell megjelenése először jelentős felzúdulást okozott a Microsoft BI felhasználók körében, mivel többen a jelenlegi, UDM és MDX alapú, valódi MOLAP kockákat használó megközelítés kivezetésétől tartottak.

A Microsoft gyorsan reagálva egy részletes blogbejegyzésben mutatta be a tervezett jövőképet, amelyben az MDX nyelvet és MOLAP kockát használó illetve a DAX nyelvre és az oszlopalapú Vertipaq tárolásra épülő BI modellek egymás mellett futtathatóak, és a felhasználók igényeik szerint választhatnak a kettő közül az egyes alkalmazásoknál.

Új adatvizualizációs szoftver
A másik érdekes újdonság egy új kliensoldali szoftver is, amellyel látványos jelentéseket és interaktív adatvizualizációkat lehet majd készíteni. A Project Crescent egyik érdekessége a Powerpoint integráció, ami lehetővé teszi, hogy előadás közben élő adatok szerepeljenek a diákon, amelyeket tetszés szerint elemezni is lehet majd.

A Project Crescent jelenleg még bétaváltozatban sem hozzáférhető (nem része a most megjelent CTP1-nek), az első nyilvános tesztverzió csak a jövő év első felében várható. A Youtube-on megtalálható viszont már egy bemutató videó, ami ad némi áttekintést az új felületről.

Képgaléria

a Business Intelligence Semantic Model felépítése

A Project Crescent működés közben