;
Felvásárolja az IBM a Netezzát
2010. szeptember 20. Adattárházak · DW appliance · Felvásárlások · IBM · Netezza

Az akvizíció újabb lépés a konszolidáció irányába az adattárház-platformok egyre élesebben versengő piacán.

A Netezza az új generációs DW appliance szállítók vezető képviselője, amely több százmillió dolláros éves árbevétellel rendelkezik, és 2007 óta a tőzsdén is jelen van. A tisztán adattárházas cégek mezőnyében stabilan második a Teradata mögött, jól kiépített fejlesztői, tanácsadói és kereskedelmi csapatokkal. A cég erőssége a jól diverzifikált termékportfólió, amelynek köszönhetően a Netezza többféle mérettartományban is költséghatékonyan tud nagy teljesítményű, könnyen adminisztrálható adattárházakat szállítani.

Az IBM az elmúlt években több milliárd dollárt költött már üzleti intelligenciával és adattárházakkal kapcsolatos akvizíciókra. A korábbi ügyletek közül érdemes kiemelni a Cognos három évvel ezelőtti és az SPSS tavalyi felvásárlását. A kék óriás DW/BI szoftverportfóliójába tartozik még a DB/2 adatbáziskezelő és az InfoSphere adatmenedzsment termékcsalád is. A cég igen erős a tanácsadás területén is, közel 6000 üzleti intelligenciában járatos szakemberrel rendelkezik.

A Netezzáért 1, 7 milliárd dollárt fizet az IBM, ami részvényenként 27 dollárt jelent. Az ügylet érdekessége, hogy az egy ideje már keringő felvásárlási hírek miatt a Netezza árfolyama az utóbbi hetekben erősen emelkedett, megközelítve ezt az árszintet.

Az idei évben már eddig is több felvásárlás történt a DW szállítók szegmensében, ahol az IT óriáscégek mellett számos kisebb, technológiailag innovatív vállalat küzd a vásárlók kegyeiért. Az EMC a nyár közepén vette meg a Greenplumot, a Teradata pedig nemrég a pénzügyi nehézségekkel küszködő Kickfire eszközeit szerezte meg.