;
Kulcsterületnek tartja az üzleti intelligenciát az SAP Hungary
2010. szeptember 17. Üzleti intelligencia · Business Objects · SAP · Sybase

A Tihanyban megrendezett SAP konferencián egyik legfontosabb prioritása volt az üzleti analitika és a kapcsolódó szoftvermegoldások.

Stratégiai fókuszban a BI
A cégvezető Ablonczy Balázs sajtótájékoztatóján is kiemelte, hogy az üzleti intelligencia kínálja az egyik legfontosabb növekedési lehetőséget a hazai piacon. Ennek megfelelően az SAP Hungary több tapasztalt BI szakemberrel is bővítette kereskedői és tanácsadói csapatát, és jelentősen megerősítette az erre a szegmensre fókuszáló partneri kört is.

Az SAP Hungary piaci eredményei szerencsére kellő alapokat biztosítanak a piaci terjeszkedés finanszírozásához: a cég a tavalyi év során 12,75 milliárd forintra tudta növelni árbevételét, miközben a IT piac egésze csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

Jelentések és elemzések
A szakmai programban több szekció is foglalkozott az üzleti intelligencia és a döntéstámogatás témájával. Elsőként a Ness tanácsadó csapatához a közelmúltban átigazolt Tracsek Ferenc tartott előadást az adatok hatásos megjelenítéséről, áttekintve az SAP döntéstámogató eszközeinek fejlődését a korai BW verzióktól a Business Objects felvásárlásáig. Ezután egy ügyfélprezentáció következett a Honda magyarországi importőrétől, ami az autókereskedésekre is kiterjedő integrált jelentésrendszer kialakítását mutatta be igen szórakoztató módon. A szekció záró előadása a technológiai szempontból izgalmas, a BW Accelerator memóriaalapú gyorsítómotorra épülő Business Objects Explorer eszközt ismertette ügyfélsztorikkal is illusztrálva. (korábbi cikkünk az eszközről).

Tervezés és költségelemzés
A nap második szekciója a költségek vizsgálatára és a tervezésre koncentrált. Az előadások között szerepelt a SAP Business Objects Planning and Consolidation (BPC) szoftverének bemutatója, amely a NetWeaver architektúrába integrálva támogatja a vállalati tervek elkészítését. A BPC lehetőséget biztosít multidimenzionális modellek készítésére, támogatja az adatok több szempontú megjelenítését és elemzését és eszközöket ad a tervezési folyamat irányításához is.

A vállalati költségstruktúra jobb megértését segíti a Processorg Software szakértője által bemutatott Profitability & Cost Management megoldás, amely különböző számítási és allokálási algoritmusokat tartalmaz a költségek modellezéséhez, felosztásához és elemzéséhez.

Hasonló témájú volt a KPMG előadása is, amely a vállalaton belüli költségelszámolási rendszer kialakításának lehetőségeiről szólt, bemutatva néhány érdekes gyakorlati példát és kitérve az ilyen feladatoknál bevethető SAP és Business Objects eszközök listájára is.

További érdekességek
Maradt még a második, keddi napra is BI témájú előadás jócskán. A Sybase hazai képviselete és a Processorg Software egy Sybase IQ motoron futó BO Explorer demót készítettek, amely egy belépő szintű PC szerveren több milliárd rekordos adatbázist kérdezett le impozáns gyorsasággal. Ide kapcsolódott a a Libri előadása, ahol a döntéstámogatási rendszer alapját szintén a Sybase IQ és Business Objects képezi.

A szekció utolsó előadása kicsit szokatlan, nem mindennapi témát dolgozott fel. A DSS Consulting szakértője a BO Text Analysis szövegbányászati eszközét mutatta be. A strukturálatlan dokumentumhalmazokat feldolgozó szoftver egy igen szigorú biztonsági követelményeket támasztó hazai szervezetnél került bevezetésre, így a konkrét projektről viszonylag kevés információ derült ki, de a Text Analysis kiválasztásának szempontjairól és az eszköz képességeiről szóló diák így is érdekes színfoltot jelentettek.

Esti színfoltok
Kitett magáért az SAP a nem szakmai előadások és a kísérőprogramok terén is. A keynote előadások révén a közel 700 résztvevő meghallgathatta Giró-Szász András és Török Gábor politológusok helyzetelemzését, illetve Mocsai Lajos kézilabda szövetségi kapitány előadását. Az esti programban funky koncert és táncszínház-előadás egyformán szerepelt, a résztvevők jó hangulatáról pedig többek között pókerverseny és koktélbár is gondoskodott.

A szórakoztatás kategóriában a szubjektív első díjat mégis Szabó Zoltán, a Honda Magyarország munkatársa érdemelte ki, aki a CR-Z hibrid sportkocsijával lebonyolított számos spontán próbaút révén nagy mértékben hozzájárult a modell hazai értékesítésének fellendítéséhez. Jelentősen emelte az az este fényét a Ness által szponzorált whisky- és szivarkóstoló sarok szakembere is, az egyes italfajtákat bemutató, koszorús költőkhöz méltó asszociációkat felvonultató hasonlataival.