;
Nagyteljesítményű analitikus alkalmazások a SAS-tól
2010. június 25. Üzleti intelligencia · SAS

Elsősorban a kockázatkezelési és kereskedelmi területet célozza a SAS rendkívüli sebességet igérő új technológiája.

A nagy teljesítmény alapja az új, a komplex analitikus feldolgozások memóriában történő feldolgozását lehetővé tévő In-Memory Analytics. A szoftver képes arra, hogy egy speciálisan összeállított szerverfürtön párhuzamosan végezze a számításokat úgy, hogy az összes adat az gépek memóriájában található. A módszer külön előnye, hogy a számítási teljesítmény újabb gépek hozzáadásával tovább növelhető.

A SAS az új technológiát az olyan rendkívül számításigényes területekre szánja, mint a például a kockázatkezelés. Egy előzetes próba során az új szoftver egy komplex pénzügyi portfólió 100.000 különböző piaci scenárión történő elemzését 3 perc alatt végezte el a korábbi 18 óra helyett.

További alkalmazási terület az kiskereskedelmi ármodellezés, ahol a igen sok termék optimális árát kell tudni meghatározni, méghozzá a leértékelések során nagyon gyorsan és rugalmasan. Ha a kedvezményes ár túl magas, akkor az akciózás ellenére nem fog kellően megugrani az értékesítés, ha viszont túl alacsony, akkor a kereskedő cég pénzt dob ki az ablakon.

A SAS új megoldása a HP X86-os pengeszervereire épül, operációs rendszerként pedig Linuxot alkalmaznak. A cég további analitikus alkalmazásokat is szándékszik kibocsátani az új technológiai platformon.

További információ
www.sas.com