;
Tovább nő a Hadoop népszerűsége
2010. május 28. Üzleti intelligencia · BigData · IBM · Pentaho

Az IBM és a Pentaho is belépett a nagyméretű adattömegek gyors feldolgozását lehetővé tévő Hadoop technológiát támogatói közé.

A Apache Hadoop nyílt forráskódú keretrendszer a Google-féle MapReduce technológiát teszi könnyen használhatóvá. A MapReduce megközelítés segítségével a nagy számítási igényű feladatok egyszerűen párhuzamosíthatóak akár több ezer számítógépre is.

A Pentaho jelenleg fejlesztés alatt álló új megoldásával lehetővé teszi majd a Hadoop-ra épülő ETL folyamatok grafikus felületen történő tervezését és végrehajtását. Szintén tervben van egy olyan kiaknázó interfész kialakítása is, amelynek segítségével közvetlenül lehet majd lekérdezni a Hadoop fájlrendszerben tárolt adatokat.

Az IBM InfoSphere BigInsights megközelítése elsősorban tanácsadó szolgáltatásokra épül, amelyek révén a kék óriás ügyfelei könnyen és gyorsan kialakíthatják saját elosztott számítási megoldásaikat. Egy jelenleg futó könyvtári projekt kapcsán pedig fejlesztés alatt áll BigSheets néven egy új, böngészőalapú technológia, amely óriási mennyiségű, nem strukturált adat feldolgozást és elemzését teszi majd lehetővé.