;
Az SAP adattárházas stratégiája és a Sybase felvásárlás
2010. május 18. Üzleti intelligencia · Felvásárlások · SAP · Sybase

A Sybase bekebelezésével az SAP három fronton erősíti meg kínálatát.

Az 5,8 milliárd dolláros felvásárlással az SAP jelentős prémiumot fizet a Sybase részvényekért. A Business Objects 2007-es megszerzése óta ez a SAP legnagyobb akvizíciója. Az ügylet fő hajtóerejének a Sybase mobil platformját tartják az elemzők. A cég kínálatában megtalálható mobil környezetre specializált fejlesztőkörnyezet, adatbáziskezelő és egyéb kiegészítő technológiák, így az SAP óriási lépést tehet előre ERP szoftvereinek mobilizálása érdekében.

Integrációs verseny
Szintén nem lebecsülendő a Sybase relációs adatbázis-kezelője. Bár az utóbbi években a cég rendre lemaradt az Oracle-IBM-Microsoft hármas mögött ebben a szegmensben, a német cég mégis több előnyre is számíthat.

A saját adatbáziskezelő alkalmazásával sokkal jobban fogja tudni integrálni a jövőben az ERP alkalmazások és az SQL réteget, ami könnyebb üzemeltethetőséget és jobb teljesítményt hozhat.
Szintén fontos, hogy jelenleg a legtöbb nagy SAP rendszer alatt Oracle adatbáziskezelő fut, amivel a német cég egyrészt közvetlen konkurensének generál évi szinten milliárd dolláros nagyságrendű üzletet, másrészt az adatbázissal házon belül került Oracle nyilván jobb eséllyel próbálkozhat más szoftverek eladásával is - például BI és EPM területen.

Sybase IQ és SP BW
A Sybase IQ a hivatalos kommunikáció szerint nem játszik kiemelt szerepet a felvásárlásban, de adattárházas szempontból több szempontból is fontosnak bizonyulhat. Az SAP BI es BW megoldásoknak az előre előkészített üzleti tartalom és a gyári integráció által nyújtott előnyök mellett a performancia sokáig gyenge pontja volt. Az oszlopalapú IQ hozzáadásával többszörösére nőhet a lekérdezések teljesítménye, méghozzá a jelenleg kínált Accelerator megoldásnál jóval egyszerűbb és olcsóbb módon.

Az IQ megjelenése a NetWeaver platformban ráadásul jelentősen megerősítheti a SAP mint központi vállalati adattárház szállító hihetőségét is. Jelenleg elég ritka az olyan ügyfél, aki nem SAP adatok tárházazására BW-t alkalmazna, de az IQ által nyújtott extra teljesítmény és funkcionalitás hatására ez jelentősen változhat.

Az SAP így sokkal nagyobb eséllyel pályázhat a kizárólagos üzleti szoftverparnert státuszára a nagy ügyfeleknél, hiszen a már meglévő ERP és BI funkcionalitás mellett immár adatbáziskezelőt és adattárházas platformot is fog tudni kínálni-