;
Beszámoló a Teradata Enterprise Intelligence Summit konferenciáról - 2. rész
2010. április 13. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Teradata eredményekről, intelligens csimpánzokról és a vizualizáció hatalmáról. Előzmények: 1. rész.

Pénzügyi eredmények és villámgyors szerverek
A hétfői nap délelőttjén több érdekes kulcselőadás követte egymást. A bevezető előadást a Teradata EMEA régiójának első embere, Hermann Wimmer tartotta, aki nyitó gondolatként utalt arra, hogy a berlini fal szimbolikusan hasonlítható a vállalati adatkincset a könnyű felhasználástól elzáró adatsilókra.

Wimmer bemutatta a konferencia partnereit és támogatóit, és hozott néhány aktuális példát újszerű adattárház-alapú üzleti megoldásokra. Ilyen például az önhangoló mobiltelefon-hálózat ötlete, amely összekapcsolva a hálózat aktuális műszaki állapotáról érkező adatokat az adattárházból érkező ügyfélérték információkkal, gondoskodik arról, hogy a legértékesebb ügyfelek mindenhol és mindig kiváló szolgáltatást kapjanak és ne kelljen eldobott hívásokkal és lassú adatátvitellel találkozniuk.

A Teradata vezére, Mike Koehler rövid előadásában a Teradata néhány főbb pénzügyi mutatóját ismertette. A cég 2009-ben 1,7 milliárd dolláros árbevételt ért el, ami néhány százalékkal ugyan elmaradt az előző évitől, de a válság közepén ez is igen tiszteletreméltó eredmény. Különösen úgy, hogy a cég eredményessége ugyanebben a periódusban néhány százalékot nőtt.

A céges előadások csattanója a Teradata hamarosan megjelenő SSD alapú villámgyors adattárház szerverét, a Blurr-t ismertető kisfilm volt. A hivatalos nevén Extreme Performance Appliance névre hallgató masina kizárólag SSD lemezeket tartalmaz, így az azonnal reakciót igénylő ad-hoc elemzések terén nagyságrendekkel gyorsabb a hagyományos diszkeket használó konkurens termékeknél.

A látványos statisztikák mestere
A nap legérdekesebb prezentációját a svéd Karolinkska Intézet nemzetközi egészségügyi kérdésekkel foglalkozó professzora, Hans Rosling tartotta.

Az előadás témák széles körét érintette, az előítélek torzító hatásától kezdve a családméret és a várható életkor összefüggésén át a gazdasági erő országok közötti eloszlásáig. Kiderült például, hogy a prekoncepciókra épülő gondolkodásmódnak köszönhetően az elit svéd intézet diákja rosszabbul szerepeltek egy, a gyermekhalandósági arányokra vonatkozó teszten, mint a válaszlehetőségek közül mindig véletlenszerűen választó csimpánzok. Vigasztaló viszont, hogy az intézet Nobel-díjas tudósokat is tartalmazó oktatói gárdája is csak némi jóindulattal volt versenyben az első helyért a főemlősökkel szemben.

A prezentáció legütősebb része a professzor saját fejlesztésű adatelemző szoftverének, a Gapminder.org címen elérhető interaktív vizualizációs eszközének bemutatója volt. A szoftver segítségével kétdimenziós, időben változó buborékgrafikonokon szemléltethető a különböző tényezők összefüggései. Az így elérhető hatás leginkább a professzor Youtube-bon látható videójának megnézésével élhető át, de az biztos, hogy a profi BI eszközök mellett sem kell az alkalmazásnak szégyenkeznie.

Talán ennek is köszönhető, hogy a Google a közelmúltban felvásárolta a szoftver jogait, és alkalmazta a programozás oroszlánrészét végző fejlesztőt, aki történetesen a professzor fia. A felvásárlás eredményeként jött létre a Google Public Data projektje, amely nyilvános forrásokból származó adatsorokat tesz hozzáférhetővé és elemezhetővé bárki számára.

Intelligens vásárlás, mutatószám-mágia és vacsora a repülőtéren
A nap szakmai előadásai közül kiemelésre méltó még a METRO csoport informatikai vezetőjének előadása, aki több új, jelenleg fejlesztés vagy bevezetés alatt okos kereskedelmi technológiát említett. Ilyen volt a mobiltelefonos vásárlási asszisztens (MSA), amely lehetővé teszi bevásárló listák előzetes összeállítását, segíti a boltban történő tájékozódást és információkat szolgáltat a különböző árucikkekről. Emellett szó esett az RFID alapú azonosítási megoldások terjedéséről és a villámgyors kasszakezelést lehetővé tévő érintésnélküli fizetési megoldásokról. A METRO csoport a kereskedelmi szektorban amúgy is meglehetősen erős Teradata egyik legfontosabb európai ügyfele, a hazai leányvállalat munkáját is a központi Teradata adattárház segíti.

Más szempontból volt érdekes a Cisco Systems előadása, amely az ügyfelek értékláncának hatékony méréséről és monitorozásáról szólt. A cég új Customer Value Chain Management rendszerének kialakítása során meglehetősen rövid idő, mindössze 6 hét alatt készített el egy olyan ügyfélszemléletű mutatószámrendszert, amely kombinálja a klasszikus Balanced Scorecard szemléletet a hagyományos logisztikai mutatókkal. Az előadó kiemelte, hogy a projekt sikerének kulcstényezői az erős felsővezetői támogatás és a kellő belső összhang eléréséhez szükséges számos egyeztetés voltak.

A nap végén a konferencia gálavacsorája következett, amelyre a patinás, számos történelmi pillanat részeseként számon tartott Tempelhof repülőtéren került sor. A légikikötő néhány éve már nem bonyolít utasforgalmat, de a változatban formában megtartott belső tér hangulatos kulisszát biztosított a kiváló zenekart és dinamikus táncoslányokat is felvonultató eseménynek.

Az Enterprise Intelligence Summit konferencia 2010. április 11. és 14. között Berlinben kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.