;
A flash memória alkalmazása az adattárházakban
2010. február 5. Adattárházak · Sajtófigyelő

A vezető gyártók véleménye is megoszlik arról, hogy az egyre népszerűbb memóriaalapú technológiák közül melyik a leghatékonyabb.

Az Oracle Exadata gyorsítótárazásra külön memóriakártyákat alkalmaz, amelyek a processzor számára közvetlenül az alaplapon található PCI Express csatolón át érhetőek el. E módszer előnye, hogy a flash memóriák elérését nem lassítja az alapvetőn sokkal lassabb merevlemezekhez tervezett diszk interfész, hátránya viszont az, hogy egyszerre csak a teljes adatbázis egy része fér be a villámgyors memóriába.

A ParAccel módszere hasonló az Oracle által alkalmazotthoz, csak itt 640 GB memória található a PCIe kártyákon. Más megközelítéssel próbálkozik viszont a Teradata: az év közepére várható Blur kódnevű hardverplatformja kizárólag SSD lemezeket fog tartalmazni, így az összes adat elérhető lesz a winchesterekre való várakozás nélkül. A teljesen SSD alapú felépítés igen nagy teljesítményt ígér, azonban várhatóan a Blur ára is ehhez mérten magas lesz, hiszen jelenleg még az SSD lemezek a a hagyományos merevlemezek többszörösébe kerülnek.

A teljes cikk
www.computerworld.com