;
Érkezik az Oracle Exadata második, Sun alapú verziója
2009. szeptember 21. Adattárházak · Oracle

A szinte minden paraméterében továbbfejlődött új változat a beépített flash gyorsítómemóriának köszönhetően immár OLTP környezetekben is megállja a helyét.

Az Exadata Version 2 megjelenése egyben a HP hardvertől való búcsút is jelenti, az új verzió már kizárólag az Oracle által hamarosan felvásárolandó Sun X86 alapú termékeiből építkezik. A HP alapú előző generáció már le is került az árlistáról, csak az új változat kapható.

Nagyobb, gyorsabb, szebb
A platformváltás kapcsán az Oracle igyekezett mindenhol növelni az Exadata képességeit. A tárolóegység sebességre optimalizált változatába az eddig 450 helyett 600 gigabájtos SAS diszkek kerültek, a nagy kapacitású változat pedig 1 helyett 2 terabájtos SATA lemezeket használ. A bruttó kapacitás így 7,2 illetve 24 terabájtra nőtt. Gyorsabbak lettek az adatátviteli kapcsolatok is, az új verzió már 40 GB/sec sebességű InfiniBand összeköttetéseket használ. A storage egységek alapja a Sun Fire X4275 kiszolgálója, ami 2 darab 4 magos Xeon processzort tartalmaz.

Az igazi újdonság azonban a flash memória alapú gyorsítókártyák megjelenése. Itt nem a szintén egyre népszerűbb SSD alapú diszkekről van szó, hanem a merevlemez és a központi egység közé beépülő intelligens cache memóriáról, amelyet természetesen szintén a Sun gyárt.

Egy Exadata egységben 384 GB gyorsítótár található, ennek köszönhetően az új hardver a véletlenszerű tranzakciók villámgyors kiszolgálását igénylő OLTP környezetekben is hadra fogható.

OLTP Database Machine változatok
Bár az Exadata egységek önmagukban is megvásárolhatóak, az Oracle ismét összeállított több kiegyensúlyozott, mind adattárházas mind OLTP környezetben jól teljesítő konfigurációt.

A Sun Oracle Database Machine névre hallgató gépek mindegyikében az Exadata tárolóegységek mellett adatbázisszerverek is találhatóak, amelyek alapja a két darab négymagos Xeon processzort tartalmazó Sun Fire X4170.

A család legkisebb tagja a Basic System, amely egy Exadata egységből és egy adatbázisszerverből áll, több terabájtnyi tükrözött lemezkapacitást, 384 GB flash gyorsítótárat, 8 Xeon processzormagot és 72 GB memóriát kínálva. Az Oracle ezt a kiépítést csak fejlesztési és teszt célokra ajánlja, mivel hibatűrő konfiguráció kialakítására még nem alkalmas.

Az éles környezetekbe is ajánlott legkisebb egység a Quarter Rack, ami a nevéhez híven egy szabvány szerverszekrény egynegyedét foglalja el, és 2 számítási kiszolgáló mellett 3 Exadata cellát tartalmaz. Duplája ennek a Half Rack konfiguráció (4 DB szerver és 7 Exadata egység), míg a teljes szekrényt elfoglaló nagyágyú, a Full Rack 8 adatbázisszerverből és 14 storage cellából áll.

Intelligens szoftver
Az új Exadatával szinte egy időben bejelentett Oracle RDBMS 11g R2 számos olyan újdonságot hozott, ami segíti a hardver képességeinek kiaknázását.

A legérdekesebb a hibrid kompresszió, amelynek segítségével az alapvetően továbbra is hagyományos szerkezetben, soronként tárolt táblák kisebb részeit oszlopok szerint lehet tömöríteni. Ebből a tömörítési algoritmusból két fajta is lesz, az egyik a minél kisebb CPU terhelést, a másik a maximális kompressziós faktort szolgálja majd.

Szintén újdonság a storage indexek megjelenése, amelyek lehetővé teszik az adatok még gyorsabb, kevesebb fizikai I/O műveletet igénylő elérését. Megjelent az a képesség is, hogy az adatokat az tárolóegység a lemezeken a használati gyakoriságnak megfelelően helyezze el, így a sűrűn igényelt blokkok a diszkek külső, gyorsabb részére kerülhetnek.

Mennyibe kerül?
A jót általában nem adják olcsón, és ez igaz a Sun és az Oracle együttműködésének új gyümölcsére is. A Database Machine után sóvárgó ügyfeleknek a következő fő kiadási tételekkel kell számolni:
- Az első maga a hardver, ami egy SAS lemezekkel szerint Exadata egység esetén 60.000 dollár, a Basic Machine 110.000 dollárba kerül, míg a Full Rack verzió ára 1.150.000 dollár.
- Az Exadata cellákra külön szoftvert kell venni, amelynek ára lemezenként 10.000 dollár, tehát az egy egységben található 12 SAS vagy SATA lemezre összesen 120.000 dollár.

A fentiek alapján a Full Rack Machine esetén a hardver árához még 14x12x10.000, azaz 1.680.000 dollár szoftverköltség járul. Ezért az árért cserébe a felhasználó viszont 100 terabájtnyi lemezkapacitáshoz, 5 TB flash gyorsítótárhoz és 64 processzormaghoz jut, ami igencsak bőséges kapacitás minden téren. Nem tartalmazza az ár azonban az Oracle adatbázis-kezelőhöz szükséges licenszeket.