;
Megjelent a Microsoft Gemini bétaváltozata
2009. augusztus 19. OLAP · Microsoft

A BI eszközök és felhasználói szokások alapos átalakítását célozza a Microsoft az új memóriaalapú adatbázismotorral.

A Gemini a hamarosan érkező Excel 2010-hez kapcsolható kiegészítőként fog megjelenni, azzal a céllal, hogy lehetővé tegye igen nagy, több tízmillió soros adatállományok kezelését is. A felhasználó által kiválasztott adatforrásokból a Gemini egy igen erősen tömörített, a PC memóriájában tárolt oszlopalapú adatbázist hoz létre, ami aztán az Excel pivottáblája és egyéb eszközei segítségével lesz lekérdezhető.

Ennek a modellnek köszönhetően az Excelt használó üzleti felhasználók és elemzők légiói képesek lesznek önállóan létrehozni, feldolgozni és lekérdezni eddig példátlan méretű adatbázisokat. Az adatok forrása lehet akár a vállalati ERP rendszer, akár az adattárházakban tárolt óriási mennyiségű információ, sőt annak sincs akadálya,hogy a Gemini felhasználója több különböző adatforrást kapcsoljon össze és együttesen kérdezzen le.

A most megjelent béta még csak korlátozottan érhető el. Alapvetően a Excel 2010 Tech Review program tagjainak szól, azonban a Gemini fejlesztőinek blogján keresztül bárki kérhet hozzáférést.

Azok számára is sok információ rendelkezésre áll már, aki nem tudják vagy nem szeretnénk saját maguk kipróbálni a bétát:

  • Bloggerek az első tapasztalatokról: Kasper de Jonge, Chris Webb és Vidas Matelis
  • Youtube-csatorna a Geminit bemutató egyperces kisvideókról
  • Végül a Twitteren is sok hasznos információ található: #MSGemini Twitter

    A Gemini technológia következő, immár széles körben terjesztett tesztváltozata novemberben várható, a végleges verzió pedig 2010 első felében érkezik.