;
Érdekes fejlemények az IBM-SPSS felvásárlási ügyben
2009. augusztus 16. Adatbányászat · Felvásárlások · IBM · SPSS

A két cég hosszabb ideje alkudozott a megfelelő áron, miközben az SPSS-nek más kérői is akadtak.

Az InformationWeek cikke szerint a tárgyalások tavaly december óta folytak. Az IBM első ajánlata harminc-egynéhány dollárról szólt, az SPSS menedzsmentje azonban már akkor is legalább 50 dollárt szeretett volna kapni egy részvényért. A több fordulós tárgyalási csatában végül az IBM engedett és július végére a két cég megegyezett az 50 dolláros felvásárlási árban, amely 50 százalékkal haladja meg az előző három hónap átlagárát.

Azonban az ügyletet még nem lehet teljesen véglegesnek tekinteni. Egyrészt néhány, a kisrészvényesek érdekeit képviselő ügyvéd perre készül az SPSS vezetősége ellen, túlságosan alacsonynak tartva az árat. Álláspontjuk szerint az cég menedzsmentje összejátszik az IBM-mel és kihasználva a rossz gazdasági környezetet, áron alul adták el a céget.

Egy iparági elemző is úgy vélekedik, hogy az SPSS akár többet is érhet. A hónap elején megjelent írása szerint a cég még kaphat egy alternatív felvásárlási ajánlatot is, kedvezőbb árszinten. Az esetleg szóba jöhető pályázók a szokásosak: Az Oracle, az SAP vagy akár a HP. Az ilyenfajta meglepetést fontolgató cégek szája ízét azonban némileg némileg megkeserítheti az a tény, hogy az SPSS most már 23,5 millió dollár bánatpénzt köteles fizetni az IBM-nek, amennyiben vissza akarna lépni a felvásárlási egyezségtől.

Mindeközben a Forrester elemzői úgy gondolják, hogy az IBM-SPSS ügylet következményeként a jövőben további felvásárlások várhatóak, hasonlóan a 2007-es nagy BI akvizíciós hullámhoz. A célpontok ez alkalommal az olyan kisebb, független adatbányászati cégek lehetnek mint a KXEN és Angoss.

Természetesen a szektor meghatározó szereplője továbbra is a SAS marad, azonban az évi 2 milliárd dollárt meghaladó árbevételt elérő, magántulajdonban lévő analitikai óriás az Information Week blogja szerint továbbra sem eladó.

Képgaléria

Az SPSS árfolyamának alakulása 2005-2009 között