;
Új architektúrát vezet be és jelentősen csökkenti árait a Netezza
2009. augusztus 6. Adattárházak · DW appliance · Netezza

A TwinFin névre hallgató új termékvonal X86 alapú szerverekből építkezik és az eddiginél jóval kedvezőbb ár/teljesítmény arányt kínál.

A Netezza eddig meglehetően egyedi módon PowerPC alapú processzorokat használt adattárházas kiszolgálóiban. Az új, továbbra is MPP architektúra viszont már az IBM Intel alapú blade szervereire épít a jobb ár-teljesítmény viszony okén. Megmarad viszont a cég másik hardveres specialitása, az FPGA alapú hardveres gyorsítókártya, amely a fürt minden tagjában megtalálható, és számos művelet esetében tehermentesíti a fő processzort.

Fontos változás még, hogy új TwinFin termékcsalád az eddigi 400 GB-es lemezmeghajtók helyett 1 terebájtos SATA diszkeket használ, így a rendszerben tárolható adatok mennyisége jóval nagyobb.

A fenti változások miatt összességben a Netezza az igen kedvezőnek mondható 20.000 dollár/TB régióba árazza az új megoldást. Ez azt jelenti, hogy egy itthoni viszonylatban már a nagyobbak közé sorolható 10 terabájtos adattárház eszközigénye durván 40 millió forintból kihozható.

További információ
www.netezza.com