;
Végéhez közelít az egymillió dollár díjazású Netflix adatbányászati verseny
2009. augusztus 2. Adatbányászat

Az igen szoros befutóban a magyar Gravity csapat is érdekelt.

A három éve futó Netflix verseny célja, hogy a versenyzők minél jobb ajánlórendszereket készítsenek az amerikai videókölcsönző cég számára. Ennek érdekében a Netflix közzétett egy olyan adatbázist, amely filmcímekből és az azokra adott felhasználói értékelésekből áll.

Egységben az erő
A szabályok szerint a verseny akkor ér véget, ha valaki legalább 10 százalékkal megjavítja a cég saját, belső rendszerének eredményeit. Ez június végén történt meg, amikor a Bellkorvezette csapat legfrissebb eredményével átlépte a bűvös határt. Ezután egy 30 napos záró időszak következett, amikor minden versenyző beküldhette legutolsó, végleges próbálkozását.

Az óriási versenyt hozó, drámai elemeket sem nélkülöző záró felvonás (beszámoló 1, beszámoló 2) végére két szövetség maradt állva: A négy csapatot tömörítő BellKor's Pragmatic Chaos és a szintén sok versenyzőt összefogó The Ensemble, amelyben a magyar Gravity R&D is fontos szerepet játszik.

A hajrászakasz szakmai érdekessége, hogy a korábban egymással versenyző csapatok átváltottak kooperációs stratégiákra, és az önállóan elért eredmények intelligens kombinálásával értek el még jobb pontszámokat.

Eredményhirdetés célfotóval
Hogy ez végül kinek sikerült a legjobban, az még kérdéses. A nyilvános eredménytábla szerint az Ensemble áll az élen, azonban a verseny végeredményét a Netflix egy titkos, a versenyzők által nem ismert adathalmazon végzett utólagos tesztelés alapján állapítja meg. A szakmai híresztelések szerint itt viszont a BellKor áll jobban, így várhatóan ők nyerik az 1 millió dolláros fődíjat. A hivatalos eredményhirdetés szeptemberben várható.

Akárhogy is fog alakulni a végső sorrend, egy dolog bizonyos: a verseny nagy sikerére való tekintettel megrendezésre kerül a Netflix Prize 2 is, új problémákkal és újabb díjakkal.