;
Újabb adatintegrációs céget kebelez be az Oracle a GoldenGate felvásárlásával
2009. július 30. Adattárházak · Felvásárlások · Oracle

A kaliforniai székhelyű Goldengate specialitása a valós idejű adatkinyerési és szinkronizációs technológiák.

Az adatbázisokra csak minimális lassító hatást gyakorló adatmozgató képességekre támaszkodva a cég olyan magas rendelkezésre állású fürtözési megoldásokat kínál, ahol a a fürt minden tagja aktívan tranzakciókat futtat, és közöttük valós idejű adatszinkronizáció történik. Hasonlóan működnek az üzemszünet nélküli migrációt és szoftverfrissítést biztosító megoldások, mivel az új kiszolgálókat már el lehet indítani, miközben a régi szerverek is dolgoznak még. A GoldenGate kínálatában megtalálhatóak egyéb szinkronizációs és CDC-alapú adatreplikációs technológiák is.

A felvásárlás ténye nem érte a piacot teljes meglepetésként. Befektetői körökben már rebesgették egy ideje, hogy a GoldenGate-vel amúgy is szoros technológia partnerséget ápoló Oracle szívesen meg is venné a céget, de a híresztelések szerint a felek sokáig nem tudtak megállapodni az árban. A felvásárlás összegét végül is nem hozták nyilvánosságra, de az a becslések szerint a GoldenGate 100 millió dolláros éves árbevételének mintegy háromszorosára, körülbelül 300 millió dollárra rúg.

Az Oracle számára ez a méret nem jelent jelentős üzleti bővülést, de a megszerzett technológiát több helyen is haszonsítani tudja. A magas rendelkezésre állású fürtözési, migrációs és karbantartási képességek remekül alkalmazhatóak lesznek a cég saját üzleti alkalmazás-portfóliójában, márpedig ezen a téren az Oracle már eddig is tízmilliárd dollárt meghaladó összeget invesztált. A heterogén adatintegrációs és valós idejű adatreplikációs szoftverek pedig jól egészítik ki a Fusion middleware platformot, amely az IBM szintén igen fejlett adatintegrációs és köztesszoftver-csomagjával vív egyre élesebb versenyt. Természetesen az Oracle-nak meg kell oldania az új eszközök integrációját a jelenlegi ETL-es termékcsaládjával, ahová az Oracle Warehouse Builder (OWB) és az Oracle Data Integrator (ODI) tartozik.

További információ
www.oracle.com