;
Az IBM felvásárolja az SPSS-t
2009. július 28. Adatbányászat · Felvásárlások · IBM · SPSS

Bejelentette az IBM, hogy 1.2 milliárd dollárért felvásárolja az SPSS-t, a prediktív analitikai szoftverek vezető gyártóját.

A tranzakcióval a kék óriás birtokába kerül az SPSS hazánkban is igen széles körben használt statisztikai szoftvercsaládja és piacvezető adatbányászati szoftvere (azaz a Clementine, amit idén tavasz óta PASW Modellernek hívnak). E két fő termékvonal mellett az SPSS még számos területen aktív, így például komplett szoftvercsomagokat kínál a piackutatók számára is.

Az IBM szempontjából a felvásárlás jó stratégiai lépésnek számít, mivel fő versenytársai már rendelkeznek saját adatbányászati eszközökkel, a SPSS fő vetélytársának számító SAS pedig a Teradatával fűzi egyre szorosabbra a kapcsolatát. Az akvizíciónak köszönhetően az IBM még szorosabban integrált BI/DW megoldásokat fog tudni kínálni a DB/2 adatbáziskezelőt, a DataStage adatintegrációs termékcsaládot, és a két éve felvásárolt Cognos BI eszközeit is tartalmazó portfóliójával.

Az IBM elkötelezettségét mutatja, hogy a gazdasági válság közepén is hajlandó volt 50 dollárt kínálni egy SPSS részvényért, amely a bejelentés előtt mindössze 35 dolláron mozgott, sőt, az év elején csak 25 dollárt ért. Az SPSS tavalyi teljes árbevétele kicsivel haladta meg a 300 millió dollárt, így a cég körülbelül az éves árbevétel négyszeresért cserél gazdát. Ezt érdemes persze összevetni azzal is, hogy 2007-ben a 948 millió dolláros forgalmú Cognosért még 5 milliárdot fizetett az IBM.

További információ
www.spss.com