;
Microsoft BI hírcsokor XII.
2009. július 7. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • A Microsoft a TechEd konferencián bejelentette, hogy Stratature-tól felvásárolt majd továbbfejlesztett központi törzsadat kezelő (Master Data Management, MDM) szoftvert az SQL Server következő verziójához fogja csomagolni. A Microsoft még 2007-ben vásárolta fel céget, és azóta folyamatosan fejleszti annak MDM szoftverét. Jelenleg annyit lehet tudni a termék státuszáról, hogy annak főbb funkcióit megtartották, optimalizálták a forráskódot és az adatbázist, felhozták a terméket a microsoftos termékektől megkövetelt biztonsági szintre és belefejlesztettek egynéhány ügyfélkérést is. A Jelenleg Bulldog néven futó, később Master Data Services néven az SQL Server 2008 R2 –ben debütáló központi törzsadat kezelő alkalmazás első publikus bétájának várható megjelenési ideje 2009 II. féléve.

  • A 2008-as SQL Server megjelenése előtt a felhasználók aktivitásának monitorozására több különálló alkalmazást is használtunk, aminek számos korlátja volt. Az SQL Trace alkalmazás például nem azt kapta el, hogy ki milyen tábla adataihoz fért hozzá, hanem azt, hogy ki milyen lekérdezést futtatott. Így például ha a felhasználó egy nézetet kérdezett le, akkor további nyomozásra volt szükség annak megállapítására, hogy az érintett nézet milyen táblából olvas. Ezt elkerülendő, az SQL 2008-ban az audit funkciókat az adatbázis kezelőbe integrálták, ami immáron nem a lekérdezéseket kapja el, hanem az adatbázis kezelő belső jogosultság ellenőrzését figyeli. Ha egy táblán jogosultság ellenőrzés történik, akkor az SQL Server Audit erről feljegyez(het) egy rekordot a naplóba, ami alapján pontos képünk lesz arról, hogy ki mikor milyen adathoz fért hozzá. Erről, és az SQL szerveres audit részleteiről többet olvashat a nemrég megjelent Auditing in SQL Server 2008 című tanulmányban.

  • A Microsoft összeállított egy dokumentumot az SQL Server főbb teljesítményproblémáinak kiküszöböléséről. A 102 oldalas tanulmányt nevezhetnénk „best of Microsoft Customer Service and Support”-nak is, hiszen a dokumentum a Customer support-ra befutó, leggyakrabban előforduló teljesítményproblémákra koncentrál. Tárgyalja az erőforrás (CPU, memória, I/O) korlátból eredő problémákat, szót ejt a lassan futó lekérdezések okairól és monitorozásáról, és beszél a tempdb teljesítmény optimalizálásáról is.

  • Megjelent egy architektúra tervezési segédlet az SQL Server 2008-hoz. A dokumentum bemutatja az SQL szerver programcsomag összes elemének CPU, I/O és diszk méretezési irányelveit, végigjárja mindazon döntési problémákat, amelyeket az architektúra tervezés során át kell gondolnunk, és mutat néhány hasznos ökölszabályt is.

  • És végül egy rövid hír: Elérhető a Books Online, az SQL Server on-line kézikönyvének legújabb változata.

    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a BI Projekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor XI. (2009. május 6.)
    · Microsoft BI hírcsokor X. (2009. március 12.)
    · Microsoft BI hírcsokor IX. (2008. szeptember 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor VIII. (2008. május 28.)
    · Microsoft BI hírcsokor VII. (2007. november 20.)