;
A BI szoftverek vezetői szállítói
2009. június 22. Üzleti intelligencia · Elemzés

Az IDC is közreadta legfrissebb piaci elemzését, amely szerint tavaly az SAP, a SAS, és IBM voltak a vezető BI szállítók.

A "Worldwide Business Intelligence Tools 2008 Vendor Shares" című tanulmány alapvetően két csoportra osztja a BI eszközöket: A lekérdező és jelentéskészítő szoftverekre illetve a komplex analitikai programcsomagokra (adatbányászat). A tanulmány viszont nem foglalkozik az olyan egyéb szegmensekkel, mint például az adatintegrációs szoftverek.

A piac vezetője mindenképpen az SAP, amely több mint másfél milliárd dollár árbevételt ért el, gyakorlatilag kizárólag a lekérdező és elemző eszközök forgalmazásával. A siker egyik titka az, hogy az SAP jól aknázta ki igen jelentős értékesítői hálózatát és sikeresen értékesítette a Business Objects szoftvereit az R/3 ügyfélbázisban.

A második helyre került SAS (879 millió dollár) esetében a forgalom több mint fele a komplex analitika területéről származik, de a cég a lekérdező eszközökből is jelentős, közel négyszázmillió dolláros bevételre tett szert.

A harmadik helyet elfoglaló IBM (800 millió USD) alapvetően a két éve felvásárolt Cognos portfóliójának köszönheti dobogós helyezését. A ranglista negyedik és ötödik helyén az Oracle (701 millió) és a Microsoft (649 millió dollár) található.

Az IDC jelentésnek a fontosabb táblázatokat és a vezető szállítók rövid jellemzését tartalmazó kivonata letölthető PDF formátumban a SAS weblapjáról.

Képgaléria

A vezető szállítók ranglistája

A piaci növekedés dinamikája