;
Nagy sikerrel zárult az IQSYS üzleti intelligencia konferenciája
2009. május 14. Üzleti intelligencia

Több száz érdeklődő vett részt az idei IQSymposium rendezvényen, ami a hazai BI szakma egyik meghatározó eseménye.

A plenáris program
A konferencia délelőtti részén plenáris előadások foglalkoztak az aktuális gazdasági és technológia trendekkel. A bevezető előadást a CEU tanára, dr. Bőgel György tartotta "Kiút a válságból: bizalom, rugalmasság, innováció" címmel (PDF letöltése) majd ezután kedves színfoltként a Gartner elemzője, Dan Sommer magyar nyelven beszélt a BI piac helyzetéről.

Az IQSys hagyományos BI körképe ezúttal a pénzügyi átláthatóság és a vállalati hatékonyság kérdéseit járta körül, az előadásba bevonva a Magyar Telekom számos vezetőjét is. A technológia újdonságok közül pedig az innovációs fejlesztésként létrejött Advise keresőrendszer kapott kiemelt figyelmet, amely lehetővé teszi a vállalati adatvagyonban az információk egységes, fogalmi alapú felkutatását (Advise előadás).

Szekcióeladások
A konferencia délután négy szekcióra bomolva folytatódott. A programban egyaránt szerepeltek az IQSys ügyfeleinek előadásai (például APEH, Magyar Telekom, MKB Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank) és a cég szakembereinek az újdonságokkal foglalkozó prezentációi.

Jól mutatja az IQSys technológia portfóliójának szélesedését, hogy a hagyományos SAS előadások mellett több alkalommal beszéltek az IBM, a Microsoft, és az Oracle képviselői is.

Az IQSys tervei
A nagy sikerű rendezvény kapcsán Sípos Ferenc, a BI üzletág vezetője elmondta, hogy az IQSys továbbra is a hazai BI megoldásszállító piac legnagyobb szereplője kíván maradni. Az elmúlt években az üzletág körülbelül évi 2 milliárd forintos árbevételt ért el, aminek fele a másfél évtizedes partneri kapcsolat keretében alkalmazott SAS platformhoz köthető, míg a másik felén az Oracle és a Microsoft alapú BI megoldások szállítása, illetve az adatbányászati tanácsadás osztozik.

A következő két-három évben az IQSYS szeretné a három technológiai platformot (SAS, ORACLE, Microsoft) egyforma szintre emelni és ezáltal az összesített árbevételt jelentősen növelni. Az egyedi tanácsadási és fejlesztési projektek mellett ebben nagy szerepet szánnak az olyan saját alkalmazásoknak, mint a hazai bankoknál széles körben használt CASIR rendszer, a hazai piacon újdonságnak számító IFRS jelentéskészítő, az immár SAS és Microsoft platformon is elérhető Adatklinika DQM megoldás, vagy a jelenleg fejlesztés alatt álló Oracle-alapú adattárházas keretrendszer.

A konferencián elhangzott előadások letölthetőek az IQSys honlapjáról.