;
Microsoft BI hírcsokor XI.
2009. május 6. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Practical SQL Server 2008 for Oracle Professionals címen új cikket jelentetett meg a Microsoft. A 23 oldalas dokumentum elsősorban az ORACLE felhasználóknak és üzemeltetőknek szól és az ő szemüvegükön keresztül, az ő nyelvezetüket használva mutatja be az SQL Servert. Bár a dokumentum csak a relációs motorral foglalkozik (üzleti intelligenciával, adattárházzal csak elvétve) érdemes elolvasni, hogy tudjuk: Az ORACLE-ös RAC-nak a Distributed Partitioned views az SQL Serveres megfelelője, vagy amit az ORACLE Summary Management-ként említ, az az SQL Serverben az Indexed view címszó alatt szerepel.

  • Szemben az előző cikkel, az SQL Server Integration Services with Oracle Database 10g technikai cikk kifejezetten olyan SQL Serveres szakembereknek szól, akik ORACLE adatbázisokból akarnak adatokat átemelni az SQL Serverbe. Bár a cikk külön nem tér ki az ORACLE és az SQL Server közti adattípus és egyéb eltérésekre, de lépésről lépésre bemutatja, hogy mit kell tenni az adatok átemeléséhez kezdve az ORACLE kliens telepítésétől az adatkonverziók megvalósításán át egészen az adatok beillesztéséig.

  • Felkerült az internetre a márciusi Informatika Tisztán BI szeminárium anyaga. Az elsősorban alapozónak szánt előadás-sorozaton szó volt a Microsoft BI platformjának összes fontosabb zászlóshajójáról. Az előadások anyaga (prezentációk, videók) letölthető a TechNet portálról.

  • Megjelent az első javítócsomag az SQL Server 2008-hoz. A Service Pack ezúttal nem tartalmaz új BI vagy adattárház funkciókat, de könnyebbé vált a telepítés visszavonása és lehetőség nyílik a ReportBuilder 2.0-át kliens telepítésére SharePoint szájtokról úgynevezett „Click once” módon.

  • „SSIS: Designing and tuning for performance” címen felkerült az msdn-re egy 4 videóból álló sorozat, mely a betöltési (ETL) folyamatok finomhangolását járja körül. Az első videóból megtudhatjuk, hogy hogyan azonosíthatjuk az ETL folyamatok szűk keresztmetszetét hardver oldalon, másodikból megismerhetjük azokat az alapvető optimalizációs technikákat, amelyekkel csökkenthetjük a betöltési folyamat időszükségletét, a harmadik videó a puffer használatot járja körül a negyedik pedig a párhuzamosítás jótékony hatásait és korlátait mutatja be.


  • Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a BI Projekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor X. (2009. március 12.)
    · Microsoft BI hírcsokor IX. (2008. szeptember 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor VIII. (2008. május 28.)
    · Microsoft BI hírcsokor VII. (2007. november 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor VI. (2007. szeptember 19.)
    · Microsoft BI hírcsokor V. (2007. július 5.)
    · Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)