;
Az Oracle felvásárolja a Sunt
2009. április 20. Adattárházak · Felvásárlások · Greenplum · Oracle

A mai napon bejelentett, 7.4 milliárd dolláros akvizíció adattárházas szempontból több érdekességet is tartogat.

Mint emlékezetes, néhány hete még az IBM tűnt a számos nehézséggel küzdő Sun megmentőjének, azonban a hétmilliárd dolláros ügyletet nem sikerült végül tető alá hozni. Ebben az időszakban az Oracle még a HP-val közösen jelentkezett a Sun kérőjeként, méghozzá úgy, hogy a siker esetén a HP kapta volna a hardveres termékvonalakat, az Oracle pedig a szoftveres üzletágat.

Az egységes integrált, platform
Az Oracle végül egyedül is vállalkozott az újabb gigantikus felvásárlásra. Bár a hardverpiacra történő belépés meglehetősen sok új kihívással fog járni, azonban így Oracle egy réges-régi vágyálmát tudja beteljesíteni: immár egységes platformot tud kínálni az informatikai architektúra minden rétegében.

A cég legfontosabb piacán, az RDBMS-ek területén a két nagy vetélytárs az IBM és a Microsoft. Mindkettő a saját tulajdonú operációs rendszerével szorosan integrálva fejleszti és forgalmazza az adatbáziskezelőjét, amihez az IBM esetében még a hardveres és a storage réteg integrációja is jön. Az Oracle a saját Linux-variánsának piacra vitelével már tett egy lépést az egységes platform irányába, azonban a Sun szerverei, tárolóegységei és a sokak által a piac legjobbjának tartott Solaris operációs rendszer első osztályú alapokat jelentenek majd a jövőben.

A hardverszállítók helyzete
Természetesen a felvásárlás számos érdekes kérdést vet fel a jelenlegi nagy hardverszállítókkal kapcsolatban. Az Oracle legszorosabb kapcsolatban a HP-vel áll, akinek hardverkomponenseire épül a tavaly bejelentett Database Machine és az Exadata tárolószerver is. Ennek a viszonynak a jövője most meglehetősen homályos, hiszen a Sun és a HP kíméletlen küzdelmet vív a hardverpiacon.

Annyi vehető biztosra, hogy hamarosan meg fog jelenni a Sun alapokra épülő variáns is a fenti Oracle termékekből, hiszen ezek felépítésében semmi igazán HP-specifikus nincs. Az X86 alapú szerverek és Infiniband kapcsolók terén a Sun is bőséges tapasztalatokkal rendelkezik, márpedig az Exadata alapvetően ezekből áll.

Természetesen az is elképzelhető, hogy az Oracle nem ragaszkodik a hardveres termékvonalak megtartásához. Ebben az esetben éppen a HP lehet az a szerencsés, aki hozzájuthat majd a Sun innovatív technológiáihoz.

Adattárházas vonatkozások - Greenplum
A hardverek és operációs rendszerek mellett két igazán érdekes DW-specifikus csemege is rejtőzik a Sun meglehetősen kiterjedt portfóliójában. A kevésbé ismert ezek közül a nyílt forráskódú, masszívan parallel felépítésű adattárház-specifikus rendszereket forgalmazó Greenplum, amely egyre sikeresebben támadja az igazán nagy, több tíz terabájtos adattárházak piacát. A cég ügyfeleinek száma meghaladja az ötvenet, és közülük többen is száz terabájt feletti adatmennyiséget kezelnek. A Greenplumnak régóta stratégiai partnere a Sun, amely saját maga is forgalmazza a Greenplum DW appliance termékét az X86 alapú Thumper szerverekkel egy csomagban.

Azonban az egyszerű technológiai partnerségnél szorosabb szálak is összefűzik immár a két céget: tavaly január óta a Sun a Greenplum tulajdonosai közé tartozik. Hozzávéve ehhez azt, hogy Oracle számára éppen az adattárházas piac legfelső szegmense tartogat olyan kihívásokat, amelyre az Exadata csak részben ad választ, érdekes távlatok állnak egy potenciális Oracle-Greenplum MPP adattárházas platform előtt.

Adattárházas vonatkozások - MySQL
A másik gyöngyszem természetesen a MySQL, amelyet a Sun 1 milliárd dollárért vásárolt fel tavaly. Az igazán érdekes azonban nem is a webes alkalmazások királyaként ismert standard MySQL, hanem a hozzá kapcsolódó adattárházas önálló fejlesztések.

Az egyik ilyen az InfoBright, amely nyílt forráskódú modellben kínál egy oszlopalapú adatbáziskezelő motort, amely beépül a MySQL keretrendszerébe. Ennek jelentőségét az adja, hogy az Oracle igencsak változatos adatbázisos technológiái közül a valódi oszlopalapú tárolási mód jelenleg még hiányzik, ami bizonyos területeken hátrányt jelent például a Sybase IQ-val szemben.

A másik érdekesség a KickFire, amely a szoftveres fogások mellett egy speciális SQL-gyorsító hardvercsipet is bevet a teljesítmény fokozása érdekében, így egy alternatív lehetőséget nyújt nagy teljesítményű és olcsó adattárházak kialakítására.

Amiről még nem esett szó
A felvásárlásban természetesen igen fontos szerepet játszik a Java programnyelv is, amelyre - sok más vállalathoz hasonlóan - az Oracle fejlesztéseinek nagy része épül, azonban ez a BI/DW területtel nem áll a szoros kapcsolatban.

Az is megnyugtató, hogy a BI kliensek és a vállalati teljesítményeszközök terén a Sun nem hoz új elemeket, hiszen ezeken a területeken az Oracle már jelenleg is igencsak kiterjedt portfólióval rendelkezik.

A bejelentéshez kapcsolódó, a legfontosabb tudnivalókat összefoglaló hivatalos Oracle prezentáció letölthető a cég honlapjáról.

További információ
www.oracle.com