;
Kivonul a Microsoft a tervezési szoftverek piacáról
2009. január 29. Üzleti intelligencia · Microsoft

Bejelentette a Microsoft, hogy a jövőben nem fejleszti tovább a PerformancePoint Server CPM szoftvert.

A 2007 őszén megjelent PerformancePoint fő alkalmazási területei a vállalati tervezés, a mutatószámok monitorozása, és a ad-hoc elemzés. A szoftvert megjelenését nagy várakozás övezte, számos elemző a 2007-es konszolidációs hullám egyik kiváltó okát is a PerformancePoint megjelenésében látta.

A mostani Microsoft bejelentés szerint a cég átalakítja BI stratégiáját. Az új elképzelés szerint a PerformancePoint mint önálló termék megszűnik, az utolsó frissítés a következő hónapokban érkező Service Pack 3 lesz. Véglegesen azonban csak a tervező komponens szűnik meg, az elemző és monitorozó képességek átkerülnek a Sharepoint környezetbe, ahol PerformancePoint Services néven fognak tovább élni.

Az új stratégia alapján a Microsoft BI kínálata három fő pillérre fog épülni a jövőben: Kiszolgálóoldalon az alap továbbra is az SQL Server lesz, amihoz webes frontendként a Sharepoint, vastag kliensként az Excel lesz használható. A redmondi cég az Excel 2007-es kiadásában jelentősen megerősítette a BI funkcionalitást, és ez irányvonal várhatóan továbbra is erősödni fog. Tisztázatlan viszont a ProClarity felvásárlásból származó desktop kliens sorsa.

A bejelentés hátteréről részletesebb elemzés a BIProjekt.hu blogban olvasható.