;
Érkezik a MicroStrategy 9
2009. január 19. Üzleti intelligencia · MicroStrategy

Bejelentette a MicroStrategy elemző platformjának legfrissebb kiadását, amely számos fontos technológiai és funkcionális újdonságot tartalmaz. A cég vezetőinek nyilatkozata szerint a MicroStrategy 9 az elmúlt évtized legnagyobb súlyú fejlesztése.

Heterogén adatforrások támogatása
A legfontosabb újdonság a MultiSource Option, amely lehetővé teszi a különböző forrásokból származó adatok egységes, közös metaadat-modellben történő kezelését. Az opció használatával lehetővé válik a relációs adatbázisokban, szövegállományokban, vagy az MDX-nyelvű interfészeken keresztül elérhető OLAP adatkockák integrálása. A felhasználók számára mindegy lesz, honnak érkeznek az adatok, az intelligens feldolgozómotor elrejti az adatforrások komplexitását.

Az új opció használatával a MicroStrategy igazi adattárház hiányában is képessé válik a jelentéskészítő és elemzőmunka támogatására. Ha pedig idővel a különálló adatok mégis bekerülnek egy integrált adatbázisba, akkor elegendő lesz csak a fizikai hozzáférést biztosító réteget átparaméterezni, a már elkészített kimutatásokat és elemzéseket nem kell újraírni.

Memóriaalapú OLAP
Azonban a heterogén adatforrásokból történő lekérdezések esetén számolni kell azzal, hogy a sebesség nem lesz hasonlítható az adattárházaktól megszokotthoz. Ezen segít a továbbfejlesztett OLAP Services, amely a lekérdezések eredményeiből automatikusan a memóriában tárolódó OLAP kockát készít, így a későbbi elemzések már villámgyorsan elkészülnek. Arra is van mód, hogy a gyakran használt adatokat már előre a memóriába töltse a szerver. A kockák optimális kialakítását egy, a tényleges lekérdezési mintákra alapozó varázsló segíti, a 64 bites technológiának pedig köszönhetően az OLAP Services sok gigabájtos adatmennyiségekkel is megbirkózik.

Az új verzió kibővítette a felhasználók elemzési lehetőségeit is. Immár lehetséges dinamikusan létrehozni különböző, a kockákra épülő származtatott mérőszámokat és egyéb elemeket. Így a felhasználók saját maguk hozhatnak létre új szűrőket, egyedi listákat és definiálhatnak tetszés szerinti összegzési szabályokat.

Dokumentumok és riasztások
A MicroStrategy 9 harmadik fő újdonsága a Distribution Services, amely nagy tömegű, tetszőleges formátumú jelentések elkészítésére és terítésére szolgál. A jelentések lehetnek többek között HTML, Excel, Word, PDF vagy akár Flash formátumúak, a dokumentumok célba juttatására pedig az elektronikus levél mellett fájlszerverek és nyomtatók is használhatóak.

A Distribution Services módot ad a testre szabható riasztások kezelésre is, így a felhasználók önállóan állíthatják be, milyen események bekövetkezése esetén szeretnének riasztást kapni az adattárháztól.

Említésre érdemes, hogy a MicroStrategy a Narrowcast Server formájában eddig is kínált hasonló terjesztési funkciókat, ám azzal ellentétben a Distribution Services szorosan integrált részét képzi a 9-es BI platformnak. Ebből kifolyólag képes kiaknázni annak összes funkcióját, beleértve a most megjelent újdonságokat is, és elérhető a MicroStrategy által támogatott összes szoftverplatformon.

További fejlesztések
Nem hanyagolta el a cég a lekérdezőfelületek továbbfejlesztését sem. A 9-es verzióban már teljesen egyenrangú a webes elemzőfelület a desktopon futó kliensekkel, és számos új funkciót kapott a közelmúltban megjelent Dashboard komponens is.

A sebesség növelése érdekében tovább javította a cég az intelligens SQL generáló motort, amely újabb optimalizációkkal segíti a nagyméretű lekérdezések hatékony futtatását, és megerősítette a platform adminisztrációs és felügyeleti képességeit is.

Kilátások
A MicroStrategy 9 valóban számos igen fontos újdonságot tartalmaz. A 8000-nél is több továbbfejlesztés közül kiemelendő a heterogén adatforrások hiánytpótló támogatása, amellyel új alkalmazási területekre léphet be a cég, míg a transzparensen használható memóriaalapú OLAP kockák és a platformba integrált disztribúciós szolgáltatások élenjáró képességekkel ruházzák fel a platformot.

A MicroStrategy számára alapvető fontosságú, hogy a technológia és a funkcionalitás terén birtokolja a vezető szerepet, hiszen a BI piacon immár három óriáscéggel néz szembe. Míg az IBM-Cognos, a SAP-Business Objects és az Oracle egyaránt igen jelentős pénzügyi és kereskedelmi erőforrásokkal rendelkezik, addig a függetlenségét őrző MicroStrategy alapvetően csak termékeinek kiválóságára támaszkodhat az ügyfelek kegyeiért folyó harcban.

A megújított és jelentősen továbbfejlesztett MicroStrategy 9 várhatóan fontos eszköz lehet a picai versenyben. Az új platform megjelenése 2009 első negyedévében várható,az árazásról a cég nem tett közzé információkat.

További információ
www.microstrategy.com

Képgaléria

Heterogén adatforrások támogatása

A megújított Dashboard felület

Továbbfejlesztett SQL motor