;
Beszámoló az Oracle UKOUG konferenciáról - Harmadik rész
2008. december 4. Üzleti intelligencia · Konferencia · Oracle

Részecskefizikai varázslatok és adatmodellezés Oracle módra Előzmények: Beharangozó, Első rész, Második rész

Exadata a gyakorlatban
A konferencia alatt két olyan prezentációra is sor került, ahol az előadóknak már testközelből is tesztelték az Exadatát. Az első ilyen a svájci CERN előadása volt, amely alapvetően a memóriaalapú háttértárak (SSD) alkalmazásáról szólt, de az Exadata is megemlítésre került.

A CERN informatikai központjaiban összesen több ezer terabájt háttártér és 100.000 CPU dolgozik, aminek fő oka az, hogy a részecskefizikai berendezések elképesztő mennyiségű információt szolgáltatnak. A szubelemi szenzorok révén másodpercenkét sok száz gigabájt mérési adat keletkezik, amelyből egy kiértékelő szerverfarm állít elő egy 300 MB/másodperces sebességű adatfolyamot. Ennek rögzítése nem kis feladat, hiszen igen nagy rekordbeszúrási sebességet igényel. Az egyik szűk keresztmetszet a kellően nagy sebességű táblatér-, és adatállomány létrehozás, ezt pedig az Exadata önállóan, az adatbázis-kiszolgálótól függetlenül is el tudja végezni, kihasználva a párhuzamos végrehajtásból származó előnyöket.

Ennek hatása jól látszott a teszteredményeken is. Az Exadata környezetben a táblaterek létrehozása alig fogta vissza a rendszer feldolgozási teljesítményét, míg a hagyományos architektúra mellett ilyenkor a sebesség a felére zuhant vissza.

Jó benyomást tett az Exadata a másik gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező előadóra is. Steve Shaw, a HammerOra nyílt forráskódú benchmark eszköz fejlesztője, egyben az Intel vezető adatbázisokért felelős menedzsere a párhuzamos lekérdezések hangolásáról beszélt. Itt az Exeadata lekérdezési teljesítményét vizsgálták egy hagyományos SAN-alapú háttértárral szemben egy TPC-H jellegű tesztben. Az összehasonlítás eredménye: Az Exeadata a felhasználók számától függően 5-10-szer gyorsabbnak bizonyult.

Az adatmodellezés jövője az Oracle világában
Egy ideje már tudható volt, hogy a végelgyengülésben lassan kimúló Designer utódja az SQL Developer termékcsaládhoz egyik új tagja lesz. A konferencián be is mutatkozott az új eszköz, amely a lényegretörő SQL Developer Data Modeling (SDDM) névre hallgat.

Az új eszköz, amely a CDW4ALL technológiai alapjai épül, rendelkezik az összes fontos modellezési funkcióval. Így képes logikai és fizikai modelleket kezelni, adatáramlási diagrammokat készíteni, illetve már létező adatbázisok belsejét feltérképezni és visszafejteni. Külön érdekesség, hogy a szoftver az OLAP objektumok modellezését is támogatja. Így tervezhetőek dimenziók, hierarchiák, és adatkockák, a modellből pedig az Oracle OLAP opció számára adatbázis is generálható.

A széles körű funkcionalitással együtt jár azonban egy komoly hátrány: Az adatmodellezési képességeket az Oracle az ingyenes SQL Developer fizetős opciójaként fogja kínálni. A pontos árazás jelenleg még nem ismert, mivel a szoftver megjelenése csak jövőre várható, de az érdeklődők már letölthetik és kipróbálhatják a bétaváltozatot.

Képgaléria

A CERN adatrögzítési kapacitásai

Adatrögzítés Exadata és hagyomány környezetben

Exadata teszt egy felhasználóval

Exadata teszt több felhasználóval

Az SQL Developer Data Modeling funkciói

A multidimenzionális modellezés támogatása