;
Beszámoló az Oracle UKOUG konferenciáról - Második rész
2008. december 2. Üzleti intelligencia · Konferencia · Oracle

Exadata extrák és csomagolt BI alkalmazások. Előzmények: Beharangozó, Első rész

Exadata bemutató
A délelőtt az Oracle új csodaeszköze, az igen nagy adatfeldolgozási sebességet biztosító Exadata tárolóegység hivatalos angliai bejelentésével kezdődött. Ezeket a megoldásokat már az Oracle Hungary is bemutatta a hazai közönségnek, de Andy Mendelsohn, a szervertechnológiákért felelős elnökhelyettes számos érdekességgel fűszerezte előadását.

Ezek közé tartozott például az, hogy a bejelentés óta eltelt két hónap alatt igen élénk érdeklődés mutatkozik az új technológia iránt, a kereskedelmi csapat közel 400 ügyet tart nyilván. Az ügyfelek nagy részének nem is maga az Exadata, hanem az egybeépített, előre konfigurált Database Machine keltette fel az érdeklődését, amely 14 Exadata egységből és egy 8 tagú RAC fürtből áll, és potom 600.000 dollárt kóstál (nem számítva a szoftverlicenszek árát).

Szintén érdekesség, hogy az Exadata teljesítményre optimalizált változata mindenhol 300 GB-os merevlemezekkel szerelt konfigurációként szerepel. Ezeket használta ugyanis az Oracle a belső teszteknél, illetve a béta időszakban futtatott ügyfeles benchmarkoknál. Azonban mivel az októberi bejelentés után két héttel a HP kijött a 450 GB-os SAS merevlemezekkel, a tényleges vásárlók már mind ilyenekkel felszerelt gépeket kapnak, ami 50 százalékos kapacitásnövekedést jelent, változatlan ár mellett.

Az ár mellett az egyetlen komoly megszorítás az Exadata alkalmazásában az a tény, hogy a meghajtószoftverek egy része jelenleg csak Linuxon elérhető. Így ha valaki egyéb Unixos szerveréhez szeretné illeszteni a villámgyors tárolóegységet, akkor még várnia kell 2009-ig.

BI Alkalmazások és testreszabásuk
A nagyméretű, komplex vállalatirányítási rendszerek jelentéskészítési gondjait próbálják orvosolni az Oracle által kínált BI alkalmazások. Ezek egy szabványos csillagsémás adatmodellt tartalmaznak, amelyet a különböző forrásrendszerekből (Oracle Apps, PeopleSoft, Siebel, JD Edwards) előre elkészített ETL eljárások töltenek fel. A csomag része még egy szintén előre konfigurált BI Suite metaaadat-tár, amely számos dashboard és operatív jelentés alapjául szolgál. Így az ügyfelek az egyébként nem olcsó BI Apps bevetésével minimális fejlesztési munkával juthatnak egy korszerű technológiákra épülő, igényes jelentéskészítési környezethez, amivel jelentős fejlesztési időt és költséget spórolhatnak meg.

Ennek a más gyártók, például az SAP BW által is képviselt megközelítésnek a fő előnye a gyors hadrafoghatóság. Azonban minden cég kicsit eltér a többitől, ezért előbb-utóbb hozzá kell nyúlni a gyári komponensekhez. A módosítási igények az egyszerűtől (például egy plusz jellemző az ügyfél dimenzióhoz) a komplexig (újabb csillagsémák létrehozása) terjedhetnek, kérdés hát, mennyi gonddal-bajjal jár mindez.

A délutáni blokk legérdekesebb előadásában Mark Rittman bemutatta a BI Apps csomagok belső felépítését és sorra vette a különböző továbbfejlesztési lehetőségeket. A prezentáció alapján úgy tűnik, hogy a rendszer tervezésénél az Oracle gondolt a későbbi bővíthetőségre, így egy meglévő mapping vagy dimenziós tábla módosítása nem okoz komoly problémát. A dokumentáció azokra a szabályokra is kitér, amelyeket a fejlesztőknek a későbbi zökkenőmentes upgrade érdekében ajánlott követnie.

A téma iránt érdeklődőknek az Oracle hivatalos BI Apps weboldala mellett a RittmanMead blog is sok további hasznos olvasnivalót kínál.

Képgaléria

Az Exadata a színpadon

A BI Alkalmazások felépítése

A testreszabás különböző esetei