;
Beszámoló az Oracle UKOUG konferenciáról - Első rész
2008. december 1. Üzleti intelligencia · Konferencia · Oracle

Stratégiai fogások, a BI eszközök konvergenciája, és az Essbase világa. Előzmények: Beharangozó

Az Oracle EPM víziója
Az első szakmai keynote előadásban John Kopcke, az Oracle BI és EPM területekért felelős vezetője mutatta be a cég stratégiai elképzeléseit az üzleti intelligencia terén. A központi gondolat az, hogy az ERP rendszerek által biztosított működési kiválóság helyett immár a döntéshozatal kiválósága lesz a lényeg. A kiváló döntésekhez pedig az integrált, jól működő BI rendszerek alkalmazásán keresztül visz az út.

Az előadás bemutatott jó néhány érdekes példát az újszerű alkalmazásokra, például a New York városa által üzemeltetett online jelentésrendszert, amelyen keresztül bárki nyomon követheti a közigazgatás mutatóinak alakulását. Szintén izgalmas terület a statisztikai modellezés alkalmazása a tervezésben az Oracle Crystal Ball segítségével, amely képes figyelembe venni az egyes paraméterek várható eloszlását és megjósolni a legvalószínűbb várható eredményt.

A prezentáció végén röviden bemutatásra kerültek az Enterprise Performance Management szoftvercsomag legfontosabb alkotóelemei. A középpontban természetesen a Hyperion alkalmazásai állnak (Essbase, Planning, Financial Management, Strategic Finance), de említés esett az előre elkészített BI alkalmazásokról és a SmartView névre hallgató Microsoft Office kapcsolatot biztosító komponensekről is.

BI stratégia és fejlesztési tervek
A következő előadó aztán részletesen is bemutatta az egyes termékekkel kapcsolatos fejlesztési terveket. Az Oracle BI stratégiájának két fő pillére az eredetileg a Siebeltől származó BI Suite Enterprise és a Hyperion felvásárlással megszerzett Essbase-alapú EPM termékcsalád. Mindkét termékcsalád intenzív fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban és az egyre jobban illeszkednek az Oracle világába. Az EPM vonalból idény nyáron jelent meg a vadonatúj, Fusion alapú 11-es verzió, a BI Suite-ből pedig jövőre várható a következő nagy kiadás, a 11g. Ez utóbbi 150 új funkciót fog tartalmazni, az OLAP elemzések jobb támogatásától a látványos vizualizációkon át a térképes megjelenítésig.

A BI kínálat többi része is fokozatosan fejlődik. Az ERP rendszerekhez előre csomagolt jelentéseket kínáló BI alkalmazások az Oracle rendszerinek egyre szélesebb választékát támogatják, miközben az adatmozgató rétegben lassan kezd megjelenni a Data Integrator az Informatica helyett. Új funkciókkal gazdagodik a BI Publisher, az EPM Workspace, és a lassan visszaszoruló Discoverer is.

Az BI szoftverek jövőképe is elég egyértelműnek tűnik: Az összes típusú BI frontend alkalmazásra megvan már a kijelölt szereplő, amely át fogja venni a jelenleg még használatos eszközök funkcióit. Így az BI Suite 11g megjelenésével mind a relációs, mind az OLAP típusú kimutatások készítésére ez az eszköz fog szolgálni,akárhonnan is származzanak az elemzendő adatok.

Ahogy az Essbase gondolkodik
A délutáni prezentációk leginkább az Essbase világára engedtek betekintést. Azok a felhasználóknak, akik még az Oracle Financial Analyzer alkalmazást használják a kontrollingmunka támogatására, egyaránt van okuk a sírásra és a nevetésre. A jó hír az, hogy a közelmúltban megjelent egy, az Essbase alá történő migrációt segítő szoftver, amely jó szolgálatot tesz a dimenziók és a hierarchiák átemelésekor. A negatív oldalon viszont az áll, hogy a komolyabb rendszerekben széles körben használt komplex formulák, számítási modellek és egyedi fejlesztések esetén továbbra is csak az újra elkészítés a járható út.

Az Essbase motor újdonságairól és a modellezés során alkalmazandó leghasznosabb tippekről is szólt egy-egy előadás. Így megtudtuk, hogy a 11-es Essbase immár kezeli a numerikus mellett a szöveges adatokat is, módot ad a különböző dimenziók és hierarchiák újrahasznosítására, és támogatja az adatok áramlásának nyomon követését. A tippekről és trükkökről foglalkozó prezentáció során pedig kiderült, hogy az Essbase gyári demó adatbázisa a Pepsi amerikai értékesítési tevékenységét modellezi, és hogy adatbázis blokkok ideális mérete akkor is 1-8 kilobájt, ha a hivatalos dokumentáció ennek a többszörösét állítja.

A szerdai programról
A szerdai program fénypontja az extrém performanciát ígérő Exadata bemutatása lesz, amire természetesen megfelelő felhajtás mellett kerül sor. A BI szekcióban a BI Suite és a BI alkalmazások kapják a főszerepet, a szerver technológiák részben pedig a gigantikus adatbázisokkal bűvészkedő CERN előadásai ígérkeznek érdekesnek.

Képgaléria

A kiválóság fokozatai

Projektek kiválasztása Boeing módra

Prediktív tervezés a Crystal Ball segítségével

Az Oracle BI két fő pillérének fejlődése

150 új fejlesztés a BI EE 11g-ben

A BI eszközök jövőképe a biztos túlélőkkel

Az Essbase 11g legfontosabb újdonságai

Az adatok függőségeinek elemzése Essbase 11 alatt