;
Beszámoló a Teradata Partners konferenciáról - 4. rész
2008. október 16. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Extrém kerékpározás és az adattárházak jövője. Előzmények: 1. rész, 2. rész, 3. rész.

Kerékpáros sztárok a színpadon
A szerdai nap legnagyobb attrakciója a hétszeres Tour De France győztes Lance Armstrong előadása volt. A hangulathoz illően a konferencia levezető elnöke kerékpáron érkezett meg a terembe, nagy közönségsikert aratva ezzel. Az előadás során Armstrong beszámolt arról, hogy küzdött meg a súlyos rákbetegségével, amely alapvetően átalakította életét. A világhíres kerékpárversenyző az országúton elért sikerek mellett igen jelentős összegeket gyűjtött össze kutatási célokra a nevéhez kötődő alapítvány által forgalmazott LiveStrong karkötők révén, amelyből összesen több mint 70 millió darab kelt el 2004 óta.

A nagy sikerű előadás után bejelentésre került a következő évi Partners konferencia helyszíne. A rendezvény két év Las Vegas után 2009-ben Washingtonba költözik. A kaszinókedvelő delegáltak picit elszomorodnak, a keleti partról (és Európából) érkezettek örülnek a barátságosabb időzónának.

Az adattárházak és a gazdasági válság
A következő előadást is nagy várakozás övezte, a Gartner vezetője elemzője ismertette nézeteit az adattárházak jövőjét meghatározó trendekről. Donald Feinberg elöljáróban figyelmeztette a közönséget, hogy a súlyos pénzügyi és gazdasági válság alaposan ki fog hatni a vállalatok IT tevékenységére, és ez alól az adattárházas részlegek sem lesznek feltétlenül kivételek.

Az előadás ezután kitért arra, hogy a hagyományos CIO-felmérés szerint 2008-ban is a BI vezeti a prioritások listáját, immár évek óta. A kézzelfogható előnyök ellenére azonban még mindig nem elég széles körben használnak a cégek analitikát, még mindig nagy a szakadék az IT és az üzleti oldal között. A trendeket elemezve szó esett a valós idejű adattárházakról, a nyílt forráskódú rendszerekről és az adattárházas céleszközök (DW appliances) elterjedéséről. Technológia téren szinte minden gyártó hasonló jellegű fejlesztéseken dolgozik: Kulcsrakész rendszerek építése, a processzorok és a diszkek sebessége közötti összhang megteremtése és az SSD alapú háttértárak költséghatékony alkalmazása.

A prezentáció záró részében tanácsok hangzottok el arra vonatkozólag, mit tehetnek az adattárházas szakemberek a projektek sikerességének érdekében. A lényeg: minél magasabb beosztású üzleti szponzor megkörnyékezése és bevonása, mert a CIO szintje a várható megszorítások idején nem lesz elég. Ha van rá mód, akkor fel kell állítani egy dedikált üzleti intelligencia kompetencia központot (BICC) is.


A Teradata Partners konferencia 2008. október 12. és 16. között Las Vegasban kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.

Képgaléria

A konferencia elnöke bekerekezik

Lance Armstrong a színpadon

A Gartner szigorú időket jósol