;
Beszámoló a Teradata Partners konferenciáról - 3. rész
2008. október 15. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Váratlan barátságok, regionális tervek és az adattárházépítés csúcsteljesítményei. Előzmények: 1. rész, 2. rész.


Oracle-Teradata partnerség
A keddi nap meglehetően korai időpontban, reggel hétkor kezdődött az Oracle és a Teradata közös ügyfeleinek szóló munkareggelivel. Ez a párosítás talán furcsának tűnik az adattárház platformok terén folyó intenzív verseny miatt, azonban a két cég technológiai partnersége még a Hyperion/Siebel önállóságának idejéből származik, és jelenleg is számos cég alkalmazza az Oracle BI és OLAP eszközeit a Teradata adattárház kiaknázására.

A magas szintű technológia vezetők által tartott előadás arról szólt, hogy a Hyperion Essbase nagyon jól használható a Teradata felett, a két eszköz hatékonyan kiegészíti egymást. A két cég közösen kidolgozta az XOLAP-nak nevezett architektúrát, ami az eddig is jól ismert hibrid OLAP (HOLAP) továbbfejlesztése. A módszer alkalmazásakor az Essbase kockákba egyáltalán nem kerülnek betöltésre az adatok, hanem az OLAP szerver a lekérdezések kiszolgálásához Teradatára optimizált SQL-t generál, és nagy erőforrásigényú feldolgozásokat és összesítéseket már a relációs adatbáziskezelő végzi. Így nincs szükség az adatok fizikai mozgatására és duplikációjára.

Regionális tervek
A keddi napon került sor a találkozókra a Teradata területileg illetékes vezetőivel, akikkel a jelenlegi helyzetről és várható tervekről folyt a beszélgetés.

A globális piacot a Teradata három nagy területre osztja, ezek az amerikai,az ázsiai és az EMEA (Európa, Közel-kelet és Afrika) régiók. Az EMEA régió az összbevételből kb. 30-40 százalékkal részesül, az átlagot meghaladó növekedés mellett. A Teradata ügyfelei között sok neves európai multi megtalálható, a frissebb akvizíciók között szerepel a Nokia, a Carrefour és az Otto. Az európai cégek igényei általában hasonlítanak az amerikaiakhoz, azonban a vállalatok mérete értelemszerűen kisebb.

A kelet-európai országokban változó a Teradata pozíciója. Romániában egyáltalán nincs ügyfele a cégnek, Montenegróban és Bulgáriában egy van, Magyarországon kettő (Pannon és Metro), de a hozzánk hasonló méretű és fejlettségű Csehországban 7-8. Összességében a Teradata a régió 8 országában húsznál több ügyféllel rendelkezik. Iparági szempontból eléggé egységes a kép: a telekom cégek és a bankok közé egy-egy kereskedővállalat, logisztikai cég, vagy állami szervezet tud csak beférkőzni.

Itthon a cég a Teradata Magyarország Kft. révén közvetlenül képviselteti magát. A tíznél kevesebb dolgozó között kereskedő és technikai támogató munkatárs egyaránt megtalálható. A meglévő ügyfélbázis kiszolgálása mellett a helyi iroda hatáskörébe az álláshirdetések tanulsága szerint országon túli feladataik is tartoznak.

A cég a régióban több országban is saját leányvállalattal rendelkezik, azonban az agresszív növekedési terveket elsősorban nem a helyi képviseletekre, hanem a Prágában kiépítés alatt álló globális konzultációs központra alapozza, ahol az év végéig 75 szakember fog dolgozni. A közelmúlt termékbejelentései is jó ütőkártyát jelentenek kereskedelmi téren, hiszen a 2550-es és 1550-es szerverplatformok kedvező árú alternatívát jelentenek.


A petabájtos klub
A nap legérdekesebb híre az a bejelentés volt, amely a legnagyobb Teradata adattárházakról szólt. Ezen a téren sokáig elég homályos volt a kép, éveken keresztül csak azt lehetett tudni, hogy a Wal-Mart üzemelteti a világ egyik legnagyobb ilyen, sok száz terabájtos rendszerét.

Most kiderült, hogy immár 5 olyan ügyfele is van a cégnek, ahol az adattárház mérete meghaladja az ezer terabájtot (1 petabájt=1000 terabájt). A csoport éllovasa az eBay online aukciós ház, amely 5 petabájt adatot kezel Teradata alapú rendszereiben. A második helyezett a Wal-Mart 2.5 petabájos adattárháza, míg a maradék hármasban megtalálható a Bank of America és még egy pénzintézet, illetve a Dell, egyenként 1000 és 2000 terabájt közötti adatmennyiséggel. A csúcstartó ötös mellett 35 további olyan ügyfele van a cégnek, ahol az adattárház mérete meghaladja a 100 terabájtot. A legnagyobb Teradata rendszerekben kezelt ténytáblák 100 milliárd sorosra is megnőnek, a naponta betöltött új sorok száma pedig akár a három milliárdot is elérheti.A kiaknázási oldalon előfordul 10.000 konkurens felhasználó is, amelyek óránként egymillió lekérdezést futtatnak.

A jelenlegi csúcstartó eBay analitikus infrastruktúráját egy előadás részletesen is bemutatta. A cég adattárháza napi 50 terabájtnyi friss adattal bővül, a több ezer felhasználó lekérdezések millióit futtatja. Az eBay nagy súlyt fektet az analitika minél szélesebb körű alkalmazására, így a nagy vállalati adattárház mellett egyszerre több tucat kísérleti fejlesztés is folyik. Egy különösen érdekes elemzési terület volt a cég számára saját informatikai eszközei kihasználtságának elemzése, a vizsgálatokkal feltárt szűk keresztmetszetek feloldása évi több millió dolláros megtakarítást jelentett.

Képgaléria

Az eBay analitikus környezete számokban

A PetaByte klub tagjai