;
Beszámoló a Teradata Partners konferenciáról - 2. rész
2008. október 14. Adattárházak · Konferencia · Teradata

A konferenciára időzített bejelentések záporával megkezdődik a show. Előzmények: 1. rész .

A bejelentések napja
A hétfői napon a konferencia hivatalosan is megkezdődött a plenáris előadásokkal, amelyek alatt sor került a konferenciára időzített fontosabb bejelentésekre. Meghökkentő újdonsággal ezúttal nem állt elő a Teradata, azonban a bejelentések számos fontos területek érintettek, a szerverplatformok további bővítésétől az új V13-as adatbáziskezelő megjelenésén át az innovatív SSD alapú tárolók terén történő fejlesztésekig.

Extrém méretek
A hardverfronton újabb taggal bővült a Teradata adattárházas platform családja. Az új érkező az Extreme Data Appliance 1550 névre hallgat és legkiemelkedőbb tulajdonsága a nagy tárolókapacitás, amely akár 50 petabájtig skálázható alacsony fajlagos költségek mellett. Ebből kifolyólag az új családtag azokat az alkalmazási területeket célozza, ahol nagy sok adatot kell feldolgozni, de a felhasználók száma és a lekérdezések bonyolultsága viszonylag alacsony. Ilyen például a nagy forgalmú webkikötők látogatási naplóinak elemzése, a mobilhálózatok cellaszintű forgalmi adatai, vagy az RFID-címkék alkalmazásából származó adattömeg.

A speciálisan az extra nagy adatigényű, de alacsony terhelésű alkalmazásokra belőtt platform fő megkülönbözető jegye az, hogy háttértárként a piacon jelenleg kapható legnagyobb, 1 terabájtos merevlemezeket használ. Így viszonylag olcsón lehet hatalmas diszkkapacitásokat beépíteni, természetesen a lassabb hozzáférés árán. Az 1550 egy terabájtot mindössze 16.500 dolláros költséggel képes tárolni, ami közel egy nagyságrenddel kisebb az eddig megszokottnál. A többi komponens hasonló a platformcsaládban általában alkalmazottakhoz: négymagos Intel processzorok, amelyeken Linux alapokon a Teradata adatbáziskezelője fut.

Teradata V13
Az adatbáziskezelő 2009 elején megjelenő következő verziója 75 új funkciót tartalmaz, amelyek együttesen akár 30 százalékkal nagyobb teljesítményt eredményeznek. A legnagyobb újdonság a Virtual Storage megjelenése, amely képes egy rendszeren belül intelligensen kezelni a különböző teljesítményű és sebességű diszkeket. Az automatikus hangolási technikáknak köszönhetően a rendszer a leggyakrabban lekérdezett adatokat önműködően a leggyorsabb lemezekre mozgatja át, míg a ritkábban használt historikus és egyéb adatok a lassabb háttértárakra kerülnek.

Az új verzióban megjelent a geográfiai adatok natív kezelése is, a helyszínre és távolságra alapuló lekérdezések eredményét Excelben vagy térképes elemzéseken lehet megjelenteni. Szintén sokat fejlődött a TASM rendszermenedzselő eszköz, és tovább erősödött az olyan partneralkalmazások adatbázis-oldali támogatása, mint a SAS adatbányászati szoftverei vagy a nagy BI gyártók ROLAP eszközei.

A számos kisebb fejlesztés közül érdemes kiemelni, hogy a sokéves hagyománnyal szakítva a Teradata v13 már olyan táblákat is képes kezelni, amelynek nincsen elsődleges indexe. Az ilyen speciális tábláknak például az ETL folyamatok során vagy a komplex lekérdezések alatt készülő köztes eredményhalmazok tárolásakor lehet jó hasznát venni.

Memóriaalapú háttértárak
A szoftveres fejlesztés mellett a jövőben a teljesítmény fokozásának egyik fő iránya a háttértárak cseréje az évtizedek óta technológiai tekintetben alapvetően nem változó merevlemezes egységekről valami jobbra. Az új irányvonal az SSD, azaz az USB kulcsokban és MP3 lejátszókban is megtalálható nem felejtő memóriaegységek. A memóriaalapú háttértárak alkalmazásának adattárházas környezetben is számos előnye van, a nagyobb sebesség mellett ilyen a mozgó részek hiánya miatti nagyobb megbízhatóság és az energiaigény jelentős, akár 50%-os csökkenése is.

A Teradata által a konferencián bemutatott kísérleti egység ugyan még fejlesztési stádiumban van, a cég azonban akár már 2009-ben képes lesz SSD alapú rendszereket szállítani, feltéve hogy az új tárolók ár/sebesség viszonya továbbra is kedvezően alakul. A piaci elemzők az SSD-alapú rendszerek tömeges elterjedését egyébként 2011-re várják.

Az irracionális döntések tudománya
A nagy bejelentések után a színpadot a meghívott vendégelőadó, Dan Ariely vette át. A MIT közgazdászprofesszora Predictably Irrational című könyvével híresült el, amelyben számos kísérleten keresztül mutatja be, hogy az emberek hogyan hoznak teljesen irracionális, ámde lelkileg mégis megnyugtató döntéseket. A másfél órás előadás alatt a szervdonor programok helyes marketingjétől az ideális randevúzó társ kiválasztásig sok érdekes és hasznos megfigyelés és tanács hangzott el. Nem tudni, hogy racionális alapon vagy sem, de az biztos, hogy a konferencia shopjából a professzor könyve az előadás után percek alatt elfogyott.

A délutáni szekciókban már teljes gőzzel zajlottak az előadások, egyszerre 12 párhuzamos szekcióban. A termek között kicsi, közepes és gigantikus méretű egyaránt megtalálható, de például az eBay sok ezer terabájtnyi adatot kezelő analitikus infrastuktúrájáról szóló előadásnál így is ki kellett tenni a megtelt táblát. Az ügyfélelőadások között említésre érdemes volt még a Fedex, a Coca-Cola, a Metro csoport és a Paypal prezentációja.

A Teradata Partners konferencia 2008. október 12. és 16. között Las Vegasban kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.