;
Beszámoló a Teradata Partners konferenciáról - 1. rész
2008. október 13. Adattárházak · Konferencia · Teradata

Helyszíni tudósításunk Las Vegasból, a Teradata nemzetközi adattárházas konferenciájáról.

A kezdetek
Bár a Teradata közel harminc éves múltra tekint vissza, újkori önállósága csupán tavaly kezdődött. Ekkor vált ki az NCR-ből, amely még 1991-ben vásárolta meg a feltörekvő adattárházas céget (Teradata-történelem dióhéjban). A cég azért lépett 2007-ben az önállóság útjára, hogy kizárólag az adattárházas piacra fókuszálva hatékonyabban és gyorsabban tudjon reagálni az ügyfelek igényeire, új termékek és szolgáltatásokat kifejlesztve.

A Teradata a kezdetektől fogva az igazán nagy, terabájtos méretet meghaladó méretű adattárházakra specializálódott. A Teradata rendszerei egyedi tervezésű, masszívan párhuzamos (MPP) felépítésű kiszolgálókból és a rajtuk futó Teradata adatbáziskezelőkből állnak. A kínálatban több különböző kiépítésű rendszer található, a kisebb feladatokhoz tervezett Data Mart Appliance 550-től a szinte végtelenségig skálázható 5550-es nagyvállalati platformig. Magyarországon a cég kulcsfelhasználója a Pannon, ahol hosszú évek óta Teradata alapokon fut a vállalati adattárház.

A konferenciáról
Az idei Partners konferencia a független Teradata első egy évének tükre tehát. A helyszín a Las Vegasi Mandalay Bay hotel, ahová több mint 3.000 adattárházas szakember, informatikus és üzleti felhasználó látogat el a világ 50 országából. A konferenciának saját újságja is van, ahol naponta lehet nyomon követni a friss híreket és eseményeket.

A konferencia programja meglehetősen zsúfolt, összesen több mint 200 előadás hangzik el a négy nap alatt. Természetesen a tartalom nagy része a Teradata eszközökre és ügyfélsztorikra koncentrál, de a programban helyet kapnak a partnerek is. Így lesznek előadások a Microsoft, az Oracle és az SAP szoftvereinek Teradata környezetben történő alkalmazásáról is. A rendezvény kiemelt támogatója a SAS, a két cég szoros együttműködést folytat az adatbányászati eszközök adattárházas integrációja terén.

Utazási kalandok
A magyar delegáció Las Vegas-i utazása eleinte kicsit hosszadalmasnak, de amúgy egyszerűnek ígérkezett. A nagy távolság miatt szinte egy egész napot vesz igénybe a repülőút, menet közben pedig több átszállásra is sor kerül. Sajnos kis csoportunk már az első, frankfurti csatlakozásról lemaradt a Budapestről már késéssel induló és a köd miatt csak igen nehezen, harmadik próbálkozásra leszálló Malév-járat miatt. Így utunk többi része már a jegyek átkönyvelése és az extra kilométerek gyűjtése jegyében telt, míg végül a Budapest-Frankfurt-Chicago-Dallas-Las Vegas útvonalon vasárnap hajnalban megérkeztünk.

Ez effajta kalandok persze nem számítanak szokatlannak, mégis érdemes szót ejteni róluk, mivel a Teradata rendszerek felépítését és működését magyarázó gyári illusztráció(PDF) éppen ezzel a témával foglalkozik. Csupán a tíz JetWay Airlines utas helyére kell a magyar sajtó- és elemződelegáció tagjait behelyettesíteni, és máris fény derül a háttérben folyó dolgokra.

A megnyitó
A konferencia első napja amolyan előkészületi célokat szolgál. A programban még csak viszonylag kevés számú, bevezető jellegű előadás és workshop szerepel, amelyek kezdők számára áttekintést adnak a Teradata rendszerek felépítéséről, illetve egy-egy olyan speciális részterületről, mint például az adatmodellezés, az OLAP eszközök használata vagy a gyors rendszerbevezetés tanulságai.

Vasárnap estére a 3000 résztvevő túlnyomó többsége megérkezett, és sor került a hivatalos megnyitó partira, amelyet a hotelhez tartozó homokos strandon rendeztek meg. A kiváló hangulatú esemény egyetlen hátulütője a szokatlanul hűvös, tíz fok körüli időjárás volt, amely miatt a részvevők kicsit fázósan beszélgettek a medencék partjain, a hideg ellen pulóverekkel és a koktélbárok gyakori látogatásával védekezve. Az este főszponzora a SAS volt, amely vizuális módon is tanújelét adta annak, hogy egyre szorosabb kapcsolatokra törekszik a Teradata világával.

A Teradata Partners konferencia 2008. október 12. és 16. között Las Vegasban kerül megrendezésre. Munkatársunk az eseményen a Teradata meghívott vendégeként vesz részt.

Képgaléria

Utazási kalandok Teradata módra

A konferencia helyszíne

Szoros Teradata-SAS kapcsolat