;
Új adattárházas technológiákon dolgozik a Microsoft
2008. október 6. Üzleti intelligencia · Microsoft

A héten megrendezett második Microsoft üzleti intelligencia konferencia 2500 résztvevője előtt a cég több fontos új technológiai bejelentést tett.

A közelmúltban megjelent SQL Server 2008 utódja két év múlva, 2010 elején várható, a Kilimandzsáró kódnévre keresztelt új verzió első előzetes kiadásai már azonban már jövőre elérhetők lesznek.

A legérdekesebb fejlesztésnek a Gemini projekt ígérkezik, amely egy alapjaiban új, oszlopalapú és memóriarezidens adattárolási módozat. Ennek használatával az SQL Server sok millió soros táblákon is olyan sebességgel tud lekérdezéseket futtatni, mintha az adatok forrása egy egyszerű Excel táblázat lenne. Az új tárolási motor teljesen transzparensen működik, így a jelenlegi MDX alapú kliensek változtatás nélkül használhatják majd. A Gemini fő ígérete a nagy sebesség mellett az elemzői önállóság: megjelenésével az üzleti felhasználók szinte teljesen egyedül lesznek képesek analitikus modelleket létrehozni.

Szintén bejelentette a cég a nyáron felvásárolt DatAllegro beintegrálására vonatkozó részletes terveit is. A DatAllegro adattárházas céleszköze eredetileg Ingres adatbáziskezelőre épült, aminek SQL Serverre történő cseréje folyamatban van. A masszívan párhuzamos felépítés és az SQL Server összeházasításával a Microsoft akár több száz terabájtos adattárházak működtetésére is képes lesz. A Madison kódnevű fejlesztés megjelenése is 2010-re várható.

További információ
www.msbiconference.com

Kapcsolódó anyagaink
· Megérkezett az SQL Server 2008 (2008. augusztus 11.)
· A DATAllegro felvásárlásával erősít a Microsoft az adattárházas piacon (2008. július 28.)