;
Jön az Oracle Exadata intelligens DW kiszolgáló
2008. szeptember 28. Adattárházak · HP · Oracle

A San Francisco-ban megrendezett OracleWorld konferencián az Oracle a HP-vel közösen nagy teljesítményű adattárházas kiszolgálókat jelentett be.

Az Oracle első hardvertermékeként aposztrofált termékvonal alapja az intelligens Exadata Storage Server, amely rendkívüli teljesítményt képes nyújtani az adatok feldolgozásánál. Az Exadata működésének alapja a gyors interfészekkel összekapcsolt nagy sebességű merevlemezek alkalmazása, amelyhez úttörő jellegű szoftveres optimalizálós megoldások is társulnak.

Az önállóan is használható, már meglévő Oracle adatbázisok is csatlakoztatható Exadata kiszolgáló mellett a cég bejelentett egy komplett adattárházas konfigurációt is, HP Oracle Database Machine néven, amely az Exadata kiszolgálók mellett adatbázisszervereket is tartalmaz fürtbe kapcsolva.

Mi is az Exadata?
Az új tárolószerver alapja egy rackba szerelhető HP Proliant DL180 kiszolgáló, amely 2 négymagos Intel processzort és 12 merevlemezt tartalmaz. Az Exadata performanciára optimalizált változata 300 gigabájtos, 15.000-es fordulatszámú SAS merevlemezeket tartalmaz, amelyeknek a további teljesítménynövekedés érdekében csak a külső, gyorsabb felét használják. Így a felhasználói adatok számára az adatbiztonságot szolgáló tükrözés után 1 terabájt hasznos kapacitás marad. Létezik egy gazdaságosabb, 1000 GB-os SATA lemezeket tartalmazó verzió is, amely jóval nagyobb kapacitást nyújt kisebb lekérdezési tejesítmény mellett.

A gyorsabb változatban a 12 merevlemez mindegyikét a rendszer átlagosan 80 MB/szekundumos sebességgel képes olvasni, amely összesítve másodpercenként 1 GB adat feldolgozását teszi lehetővé. Az adatok továbbítására ezért egy két kimenettel rendelkező 10 gigabites sebességű InfiniBand csatoló szolgál, amelyek könnyedén biztosítja a szükséges 1 GB/sec sávszélességet.

Intelligens adatkezelés
A tiszteletre méltó paraméterekkel rendelkező hardver azonban csak az egyik fele a dolognak. Az Exadata cellákon futó speciális kiszolgáló szoftver képes intelligensen szűrni a feldolgozott adatokat: csak azokat a sorokat és oszlopokat továbbítja az adatbázis-szervernek, amelyekre ténylegesen szükség van az aktuális lekérdezés megválaszoláshoz. Így különösen a nagy adattáblákat feldolgozó komplex lekérdezések gyorsulhatnak fel jelentősen.

Az Exadata képes egyéb funkciókat is átvenni az adatbáziskezelőtől, íg például a táblaterek létrehozását vagy az inkrementális mentések készítésének bizonyos részeit.

A Smart Scan névre keresztelt tehermentesítő megoldások működéséhez az adatbázis szerveren az Oracle 11g legfrissebb változatának kell futnia (11.1.07), amely már tartalmazza a Exadata tárolókkal való együttműködéshez szükséges kiegészítő funkciókat. Jelenleg csak az X86-os rendszereken érhető ez el, de a jövőben újabb platformok támogatása is várható.

Az Oracle Database Machine
A kész megoldásokat kedvelő ügyfelek számára az Oracle és a HP összeállított egy minden szükséges eszközzel felszerelt komplett csomagot is. A Database Machine 1 rack szekrényben tartalmaz 14 darab Exadata egységet, amelyhez további 8 darab HP Proliant DL360 kiszolgáló is társul az Oracle szerverszoftver számára. A DB szerverek hibatűrő Oracle RAC fürtöt alkotnak, egymáshoz és az Exadata egységekhez pedig InfiniBand interfészekkel kapcsolódnak.

A Database Machine teljesítménye igen figyelemreméltó: 14 GB/másodperc az olvasási összteljesítménye, azaz egy egy terabájtos óriástábla feldolgozásával kb. egy perc alatt végez. Hozzávéve ehhez még az adattömörítés és az intelligens optimalizáció hatását, a tényleges teljesítmény akár ennek többszöröse is lehet.

Amennyiben egy adott feladathoz egy önálló DB Machine teljesítménye vagy tárolókapacitása nem elég, akkor mód van több rendszer összekapcsolására is. Az Oracle által bemutatott skálázhatósági kísérletben 6 datab Database Machine együttes erővel 300 GB-os másodpercenként sebességgel szolgálta ki a lekérdezéseket, azaz egy terabájt adat feldolgozása mindössze három másodpercet igényelt.

A belső benchmarkok mellett az egy éve zajló előzetes tesztelések során az Oracle számos ügyfelénél végzett éles próbákat is, amelynek során a Database Machine konfigurációk meggyőző eredményeket mutattak fel. Kelet-európai érdekesség, hogy a tesztalanyok között szerepelt a bolgár M-TEL mobilszolgáltató is.


Az árazás
A nagy teljesítménynek azonban az Oracle rendesen megkéri az árát. Az Exadata kiszolgálók önmagukban nem túl drágák, a hardver listaára 24.000 ezer dollár mindkét fajta lemezegységgel egyaránt. Az igazán nagy kiadás a hozzájuk tartozó intelligens szerverszoftver, amelynek ára lemezmeghajtónként 10.000 dollár. Így egy 12 lemezt tartalmazó, teljesen feltöltött Exadata kiszolgáló összesen 144.000 dollárba, azaz átszámítva mintegy 23 millió forintba kerül.

A 14+8 szervert tartalmazó Database Machine hardvere 650.000 dollárt kóstál, amihez szintén meg kell venni az Exadata kiszolgáló és a hagyományos Oracle (adatbáziskezelő, RAC, stb) licenszeket is. Érdekesség, hogy a hivatalos bemutató során is egy olyan ábrán mutatták be a várható költségeket, amely már adottnak vette az Oracle adatbáziskezelő licenszek meglétét, és csak a hardver és az Exadata szerverlicenszek árával számolt. Ez a helyzet például olyankor, amikor egy már meglévő Oracle adattárház kerül migrálásra az Exadata háttértárolóra.

A borsos árképzés ellenére a piac pozitívan értékelte az új termékvonalat: az Exadata bejelentése után az Oracle árfolyama enyhén emelkedett, a konkurrens DW szállítók (Teradata, Netezza) árfolyama pedig az amúgy is ideges tőzsdei klímában 10-15 százalékot esett.

Szép új jövő
Az Exadata technikai alapmegoldásait más eszközökkel is viszonylag könnyen lehet utánozni, hiszen számos szervergép alkalmas arra, hogy tucatnyi nagy sebességű merevlemezt fogadjon be, és gigabájtos sebességet nyújtó interfészmegoldásból is van elég. Így az Exadata fizikai paramétereivel megegyező kiszolgálók összerakása nem ördöngösség, akár a HP, akár más gyártók gépeiből.

Azonban az elosztott intelligens optimalizáció, melynek során a háttértár az adatbázissal szoros együttműködésben elvégzi az adatok előfeldolgozást és szűrését, olyan fejlesztés, amely új távlatokat nyithat az adattárolásban, egyben pedig kedvező pozíciót biztosít az Oracle számára az óriási, több tíz vagy száz terabájtos adattárházak területén.


Kapcsolódó anyagok:

  • Larry Ellison Keynote (A bejelentés élőben, kisérő diákkal együtt)
  • Az Oracle Exadata oldala
  • Az Oracle Database Machine és az Exadata adatlapja (PDF)
  • Az Exadata Technical Whitepaper a műszaki részletekről (PDF)

    Képgaléria

    Az Exadata Storage Server

    A HP Oracle Database Machine

    Teszteredmények

    Árazás