;
Microsoft BI hírcsokor IX.
2008. szeptember 20. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Az elmúlt időszak legjelentősebb Microsoftos híre – mint arról beszámoltunk is a BI.hu-n is – az SQL Server 2008 megjelenése volt. Adattárházas és BI szempontból a relációs motor tartalmazza a legnagyobb újdonságokat, de jelentősen továbbfejlesztették az ETL szoftver Integration Services-t, az OLAP adatbázis-kezelő Analysis Services-t és a jelentés készítő Reporting Services-t is. Az SQL 2008 180 napos próbaváltozata regisztráció ellenében letölthető a webről

  • A végleges változat bejelentését követően megjelent az első Feature Pack is, ami számos külön-külön telepíthető ingyenes kiegészítőt tartalmaz az SQL Server 2008-hoz. Ezek közül most csak kettőt emelnék ki: A egyik a Data Mining Add-ins for Microsoft Office 2007 nevű csomag, amelynek több Excel bővítmény mellett – része a „Data Mining Client for Excel” kiegészítő is, amellyel a táblázatkezelőből tudunk adatbányász modelleket építeni és tesztelni akár az Excel, akár az Analysis Services adatain. A másik egy Reporting Services bővítmény, amely segítségével az RS 2008 jelentéseit tudjuk SharePoint portálokba integrálni.

  • Letölthető az SQL Server 2008 árazási és licenszelési politikája is, amely nem sokat változott a 2005-ös verzióhoz képest. Alapvetően továbbra is háromféleképpen licenszelhetjük az SQL Servert: Vagy a processzorok száma alapján, vagy a szerver + (konkurens, vagy egyedi) felhasználók száma alapján. Nagy változások az árakban sincsenek: A teljes, minden komponenst és funkciót tartalmazó Enterprise változat továbbra is processzoronként 25 ezer dollár körüli listaáron kapható. (bár ez sajnos nem derül ki a dokumentációból…) Ez sok, vagy kevés? A Microsoft készített egy tanulságos webes alkalmazást, amellyel összehasonlíthatja az SQL Server és az ORACLE vagy az IBM árait. Ha hihetünk az oldalnak, akkor BI és adattárházas környezetben tovább nyílt az olló az Microsoft és az ORACLE árai között.

  • Az SQL 2005 platform használói számára érdekes, hogy megjelent a Best Practices Analyzer újabb változata, amely segítségével ellenőrizhetjük, hogy relációs és OLAP adatbázisaink, valamint ETL csomagjaink beállításai megfelelnek-e e legjobb gyakorlatnak. A szoftver több száz beépített szabályt futtat adatbázisainkon és betöltő programjaink forráskódján, majd az analízis eredményét egy riporton megmutatja. A Best Practices Analyzer által vizsgált OLAP tervezési irányelvek jelentős része átkerült a 2008-as Analysis Services fejlesztőeszközébe, a BI Development Studio-ba is, így immáron nem kell külön alkalmazást futtatnunk a tervezési anomáliák felderítésére. Az eszköz az okos tanácsokat kulturáltan adja: nincsenek felugró popup ablakok, csak diszkrét figyelmeztetések, amelyek akár ki is kapcsolhatók.

  • Felkerült a webre 5 tanulmány, amely a Microsoft ETL eszközének, az Integration Services-nek a legjobb fejlesztési irányelveit taglalja. Ezek közül az egyikben Matthew Roche az Integration Services megosztott adatforrásának problémáit járja körül. A probléma abból fakad, hogy az Integration Services betöltő csomagok csak akkor olvassák fel a megosztott adatforrás-fájlokban tárolt kapcsolati (connection) információkat, ha megnyitjuk azokat. Így hiába változtatjuk meg például a szerver nevét, az nem fog érvényre jutni, amikor futtatjuk a betöltőket. Ez fejlesztés közben nem zavaró, de a teszt és éles környezetek közti váltás előtt senki sem akarja végignyitni az összes betöltő csomagot, csak azért, hogy azok a teszt helyett az éles szerverre mutassanak. A probléma egyébként nem új, és valójában csak azoknak jelent gondot, akik a szakmai ajánlásokkal szemben nem dinamikusan konfigurálják SSIS csomagjaikat.

  • És végül, de nem utolsósorban, nemrég újabb BIDS Helper verzió jelent meg. A BIDS Helper olyan .Net-ben írt alkalmazásgyűjtemény, amely kiterjeszti a BI Development Studio (BIDS) funkcionalitását, így segítve az OLAP és SSIS fejlesztők munkáját. Maga az alkalmazás nyílt forráskódú és néhány Microsofttól független lelkes szakértő készítette és fejlesztgeti immáron több mint másfél éve. Akárcsak a Best Practice Analyzer, a BIDS helper is szinte kötelező kiegészítője az adattárház vagy üzleti intelligencia projekteknek.


    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor VIII. (2008. május 28.)
    · Microsoft BI hírcsokor VII. (2007. november 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor VI. (2007. szeptember 19.)
    · Microsoft BI hírcsokor V. (2007. július 5.)
    · Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)