;
Megjelent a TM1 OLAP szerver új változata
2008. szeptember 10. OLAP · Cognos · IBM

A tavalyi év során két felvásárláson is átesett multidimenzionális BI eszköz első IBM-es zászló alatt kiadott verziója érkezett meg.

2007-ben őszén először a Cognos vásárolta fel az Applix-ot, majd nem sokkal később az IBM kebelezte be a Cognost. Az új kiadás a 9.4 verziószámot kapta, tehát a szoftver egyelőre követi a hagyományos sorszámozást és őrzi önálló terméknevét. A Cognos és az IBM vezetősége a hírek szerint még nem döntötte el, mikor és milyen módon kerül integrálásra a TM1 a Cognos8 platformba. De még ha a patinás TM1 név el is tűnhet előbb-utóbb, maga a termék várhatóan a jövőben is önállóan is megvásárolható lesz.

Az új funkciók közül szót érdemel az Active Forms, amely lehetővé teszi magas fokon interaktív alkalmazások készítését mind az Excel, mind a Webes felületen át. A TM1 immár teljes körű Unicode támogatást nyújt és alkalmas a Sarbanes-Oxley szabályozásnak megfelelő alkalmazások készítésére, amely különösen az elsődleges felhasználói területnek számító pénzügyi világban fontos.

A TM1 a Windows platform mellett elérhető Sun Solaris és HP-UX rendszereken is, míg a készülőfélben lévő AIX és a Linux változat az IBM megjelenésével új lendületet kapott. A kliensoldalon pedig megjelent az Office 2007 és a Vista támogatása.

A TM1 9.4 már megvásárolható, a kis- és középvállalatoknak szóló belépő csomag árazása 25.000 dollártól indul.

További információ
www.cognos.com