;
Megérkezett az SQL Server 2008
2008. augusztus 11. Üzleti intelligencia · Microsoft

Kiadta az új SQL Server végleges változatát a Microsoft. Az SQL Server 2008 az eredeti tervekhez képest kicsit megkésve, de a hároméves fejlesztési ciklusnak megfelelően kerül a felhasználókhoz.

Az új verzió egyik kiemelt fókuszterülete az üzleti intelligencia és adattárházak jobb támogatása. Az adattárházak építését olyan új funkciók támogatják, mint az adatkompresszió, a csillagsémás optimalizálás, vagy a ritka oszlopok kezelése. A BI területén pedig lényegesen továbbfejlődött az OLAP szolgáltatásokat nyújtó Analysis Services és jelentéskészítést szolgáló Reporting Services is.

A Microsoft már itthon is bemutatta a hazai közönségnek az új verzió legfontosabb újdonságait. Részletes információk olvashatóak az újdonságokról két magyar SQL Server-es blogban is, Kővári Attila és Soczó Zsolt tollából.

A külföldi sajtóból a Kimball University cikkét ajánljuk olvasásra, amely az új verzió adattárházas képességeit teszi mérlegre. A ComputerWorld írása pedig egy olyan csillagászati projektről szól, amely a földközeli objektumok megfigyeléséből származó, 1000 terabájtot meghaladó mennyiségű adatot tervezik az SQL Server 2009 segítségével kezelni.

Említésre érdemes, hogy a Microsoft a közelmúltban két, adattárházas jellegű akvizíciót is végrehajtott. A Zoomix az adatminőség-ellenőrző szoftvereket terén, a DATAllegro pedig a nagyméretű adattárházak frontján hozott jelentős technológiai és piaci újdonságokat.

Az SQL Server 2008 próbaváltozata immár szabadon letölthető a cég honlapjáról. A Microsoft az új verzió megjelenése alkalmából nem változtatta a licenszek árait.

Kapcsolódó anyagaink
· Megjelent az SQL Server 2008 kiadásra szánt próbaváltozata (2008. június 10.)
· Itthon is bemutatkozott az SQL Server 2008 (2008. május 20.)
· Csúszik az SQL Server 2008 megjelenése (2008. január 25.)
· Megjelent az SQL Server 2008 első próbaváltozata (2007. június 4.)
· 2008-ban érkezik az SQL Server Katmai (2007. május 10.)