;
Microsoft BI hírcsokor VIII.
2008. május 28. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Ahogy közeledünk az SQL 2008 megjelenéséhez, egyre több tanulmány lát napvilágot a termékről. Csak a hivatalos oldalon 19 technikai dokumentum (white paper) érhető el és ezek közül 7 az üzleti intelligenciával foglalkozik. Ha kevés az ideje, akkor azt javaslom, hogy kezdje az olvasást a New Data Warehouse Scalability Features című dokumentummal, ami címe ellenére nem csak a skálázhatóságról szól, hanem remekül összefoglalja mindazon újításokat, amit annak érdekében tettek, hogy az SQL Server 2008 még jobb, még gyorsabb adattárház platform legyen.

  • Egész sor ORACLE és SQL Server összehasonlító tanulmányt gyűjtött össze a Microsoft, ami segítségére lehet azoknak, akik meg akarják ismerni a másik tábor megoldását egy adott problémára. Bár a dokumentumok jelentős része az Oracle szakértőknek szól, az SQL szerveres kollégák is megismerhetik belőle, hogy milyen megoldása van a konkurrens cégnek például a skálázhatóságra. Íme a teljesség igénye nélkül pár dokumentum a gyűjteményből, amit érdemes mindenkinek végigolvasni:
    1. Understanding Database Pricing
    2. SQL Server vs. Oracle RAC – a holistic comparison
    3. SQL Server 2005 for Oracle Professionals

  • Majd 100 megabájtnyi előre elkészített Reporting Services riport került fel a Microsoft letöltő központjába, amelyekkel lekérdezhetjük az Integration Services beépített naplóját, az Axaptát, az IIS-t (web statisztikák) vagy minta pénzügyi riportokat futtathatunk a demó adatbázisra.

  • A PerformancePoint Server TechCenter-ből letölthető néhány könyv *.doc formátumban, amely a PerformancePoint Server architektúrájával, üzemeltetésével és bevezetésével foglalkozik.

  • És végül néhány érdekes, az SQL 2008 adattárházas újdonságait bemutató webcast: Az SQL Server 2008 Data Warehousing Management foglalkozik többek között a minimálisan naplózott insert-tel, az Server 2008 Data Warehousing Scale and Performance
    többek között a csillagsémás lekérdezés optimalizációt vagy adattömörítést mutatja be, míg a Manage Large-Scale Data Warehousing a hardverméretezéshez nyújt segítséget. Mindhárom előadás meglehetősen mély szintű technikai információkat tartalmaz, a megtekintésük pedig regisztrációhoz kötött.


    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor VII. (2007. november 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor VI. (2007. szeptember 19.)
    · Microsoft BI hírcsokor V. (2007. július 5.)
    · Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)