;
Oracle BI eszközt vezet be a Pick Szeged
2008. május 26. Üzleti intelligencia · Oracle

Az új szoftver elsődleges célja a cég kereskedelmi tevékenységének támogatása. A Pick Szeged Zrt. mintegy 30 százalékos hazai részesedéssel rendelkezik a hazai húsiparon.A cég három jól ismert márka, a PICK, a Délhús és a Ringa márka tulajdonosa. A húsipari vállalat kereskedelmi struktúrája nagyon összetett, mivel 300 különféle terméket értékesít nagyszámú vevőnek és beszerzési társulásnak, amelyek szintén további számos bolttal és telephellyel rendelkezhetnek.

Az akár 8-10 féle szempont szerinti, vagy egy adott időintervallumra vonatkozó kimutatások elkészítése ezért összetett feladat, amelyet az Oracle üzleti intelligencia rendszere immár azonnal, a kívánt dimenziók mentén, különféle formátumokban tud előállítani. Az adatok forrása a cégnél működő, hosszú távú idősoros adatokat is tartalmazó Oracle alapú adatpiac.

Személyre szabott információ
A megoldás nélkülözhetetlen része a jogosultságkezelés, amely révén minden felhasználó a saját feladatkörének, jogosultságainak megfelelő információkhoz juthat hozzá. Ennek köszönhetően kapják meg például a cég vezetői is a számukra fontos beszámolókat és összegzéseket. Az üzleti intelligencia rendszer felhasználói ma már gyorsan és egyszerűen fel tudnak készülni a belső és külső kereskedelmi megbeszélésekre is.

A kereskedők bárhonnan, akár az ügyfelektől is elérhetik az elemzéseket, sőt a területi képviselők mobil eszközökön is magukkal vihetik a saját területüket érintő, előző napi állapotot rögzítő információkat. A megoldás magyar nyelvű és egyszerűen használható, így az alkalmazottak kevés segítséggel is gyorsan meg tudták tanulni a kezelését. A távoli elérés biztonságát VPN (virtual private network) technológia szavatolja.

További fejlesztési irányok
Az új üzleti intelligencia rendszer a döntés-előkészítés és kereskedelmi tevékenység támogatása mellett egyre inkább megjelenik a cég más területein is. Az eszköz sikere láttán már további igények merültek fel a gyártási, gyártástervezési, valamint minőségirányítási területeken is. Az Oracle legújabb BI eszközének hatékonysága, valamint a kidolgozott módszertan közös eredményeképpen pedig a cégcsoport társvállalatánál , a SOLE-MIZO Zrt.-nél is elindult egy hasonló projekt.

Az üzleti intelligencia rendszer bevezetését és az oktatást az Oracle partnere, a Mind System Consulting Kft. végezte a Pick Szeged Zrt. informatikai csapatával együttműködve. A kezdeti rövid oktatást követően a Pick informatikai csapata végzi a házon belüli oktatást, mivel a végfelhasználói eszközök gyorsan birtokba vehetők.