;
Felvásárolta a Microsoft a Farecast.com portált
2008. április 23. Adatbányászat · Felvásárlások · Microsoft

A FareCast a repülőjegyek árváltozásainak előrejelzésére szakosodott. Az utazás időpontjáig igen gyakran változó, nagyon nehezen átlátható légitarifákat adatbányászati algoritmusok segítségével elemzi a cég, és megjósolja, hogy egy adott viszonylaton várhatóan emelkedni vagy csökkeni fognak a jegyárak. A Farecast már tavaly együttműködési megállapodást kötött a Microsofttal, így az előrejelző szolgáltatások az MSN portál utazási részlegében is megtalálhatóak.

A meglehetősen szűkszavú bejelentés csak a felvásárlás tényét ismeri el, de bennfentes források szerint a vételár 115 millió dollár körül jár. A 2003-ban alapított Farecast idáig 21 millió dollár kockázati tőkét vont be, így az üzlet az eddigi tulajdonosok számára igencsak kedvező.
A viszonylag magas vételár magyarázata az is lehet, hogy a Microsoft nagy fantáziát lát a Farecast előrejelző algoritmusaiban, és várhatóan azokat más üzleti területeken is alkalmazni fogja. Ilyen szolgáltatásra példa az ingatlanárakat becslő zillow.com is.

A dolog pikantériája, hogy a Farecast informatikai infrastruktúrája Oracle eszközökre épül. Egy 2006-os sajtóhír szerint a több tízmilliárd jegyárat tartalmazó Oracle 10g adatbázis egy 4 gépből álló linuxus fürtön fut.

További információ
www.farecast.com

Kapcsolódó anyagaink
· Mennyire pontos a repülőjegyárak előrejelzése? (2006. november 10.)
· Repülőjegyárak előrejelzése az interneten (2006. július 12.)