;
Microsoft BI hírcsokor VII.
2007. november 20. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • A vezetők közé pozicionálta a Microsoft SQL Server relációs motorját a Gartner legutolsó „Magic Quadrant for Data Warehouse Database Management Systems” című tanulmánya. A „Leaders” kvadránsban az SQL Server mellett megtalálható még az IBM, az Oracle és a Teradata relációs adatbázis kezelője is.

  • Megjelent az SQL Server 2008 legújabb, novemberi technikai előzetese. A 180 napig működő béta letölthető a Microsoft weboldaláról, míg a BI/DW területen történt fejlesztésekről itt olvasható egy magyar nyelvű összefoglaló.

  • Akit általában is érdekelnek az SQL Server 2008 BI/DW képességei, az most ingyenesen részt vehet egy e-learning képzésen, amely kifejezetten BI/DW szempontból járja körül az Analysis Services, az Integration Services és a Reporting Services legfontosabb újdonságait. Az egy óra alatt elvégezhető kurzus tartalmaz szöveges anyagokat és videókat is, s bár nem tér ki minden részletre, elvégzése után jó általános képpel fog rendelkezni az SQL 2008 BI újdonságairól.

  • Nem maradnak olvasnivaló nélkül azok sem, akik az újonnan megjelent PerformancePoint Server finomhangolásához keresnek információt. A nemrég publikált teszteredményeket is felvonultató „Performance Tuning and Capacity Planning for PerformancePoint Monitoring Server” című tanulmány olyan kérdésekre keresi a választ, mint a milyen hatással van a teljesítményre a választott jogosultság kezelési modell, vagy a hogyan becsülheti meg a szükséges hardver konfigurációt a felhasználók terhelésének ismeretében.

  • Új microsoftos tanulmány jelent meg „Precision Considerations for Analysis Services Users” címmel, amely ezennel a felösszegzett adatok pontosságát járja körül. A dokumentum rámutat arra, hogy bizony előfordulhat, hogy lebegőpontos számok aggregálásakor ugyanarra a lekérdezésre két különböző eredményt kapunk. No azért nem kell megijedni, mert a probléma korántsem annyira jelentős mint az első ránézésre tűnik, de azért érdemes észben tartani, hogy az SSAS cache kezelése és a lebegőpontos számok természete együttesen hozzájárulhat ahhoz, hogy az utolsó tizedes jegyek egyike mondjuk nyolcadik helyi értéken már eltér. Persze egy 7 tizedesig formázott eredmény már megoldja a problémát…

  • A Microsoft OLAP szerverének egyik legnagyobb hiányossága, hogy a benne definiált dimenzió elemeknek nincs beépített hosszú és rövid megnevezése. Így a kliensek (például az Excel) sem tudják soron megjeleníteni a hosszú neveket és oszlopokon a rövideket és a felhasználónak sincs lehetősége arra, hogy szabadon válasszon a hosszú és rövid megnevezések között. A probléma kikerülésére az egyetlen üdvözítő megoldás a rövid illetve hosszú megnevezésenként egy-egy attribútum létrehozása. (Egy attribútum a rövid, egy attribútum a hosszú megnevezéseknek.) Chris Webb „One-to-One Attribute Relationships: Forks versus Chains” című blogbejegyzése arra keresi a választ, hogy egy ilyen szisztémával kialakított megnevezési rendszerben hogyan kell az attribútumokat összekapcsolni ahhoz, hogy mind aggregálási, mind lekérdezési szempontból hatékony megoldást kapjunk.

  • Mosha Pasumansky bejelentette, hogy MDX stúdió néven új, a Management Sudio-hoz hasonló, csak SQL helyett az MDX-re fókuszáló lekérdezésszerkesztő eszköz fejlesztésébe kezdett. Az, hogy valaki új lekérdezés szerkesztő eszköz fejlesztésébe kezd, még nem lenne hír, de Mosha-ról azt kell tudni, hogy ő volt az az ember, aki az Analysis Services adatstruktúráját és caching motorját tervezte, és így elég jó rálátása van az Microsoft OLAP szerverre.


    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor VI. (2007. szeptember 19.)
    · Microsoft BI hírcsokor V. (2007. július 5.)
    · Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)