;
Ad-hoc jelentéskészítőt mutatott be a Pentaho
2007. október 10. Adattárházak · Nyílt forráskód · Pentaho

A cég nyílt forráskódú eszközkészletének új kiadása a nagy szállítókól megszokott interaktív lekérdezőfunkciókat biztosít.

A Pentaho BI Suite 1.6 új metaadat-kezelő réteget tartalmaz, amely segítségével az adatbázisban található információk az üzleti szempontoknak megfelelően prezentálhatóak. A központi metaadattár képes tárolni az egyes mezők és táblák üzleti megnevezését akár több nyelven is, emelett kezeli a formázási információkat is. A rendszer képes a fizikai táblákat virtuális mezőkkel kiegészíteni, amelyeket a metaadatok között definiált képletek számolnak.

A BI Suite korábbi kiadásaiban a a jelentésdefiníciók kidolgozása a Pentaho Report Designer eszköz alkalmazásával történt. A metaadattárra épülő ad-hoc lekérdezések elkészítésére immár egy új modul, az Ajax-technológiát alkalmazó webes Pentaho Reporting felület szolgál, amely varázslók segítségével segíti a felhasználókat a kimutatások összeállítása során. Az interaktív jelentéskészítőben összeállított egyedi lekérdezések később tovább finomíthatóak a Report Designerben, ugyanis a két eszköz ugyanarra a motorra épül.

A Pentaho a nyílt forráskódú modell melett alapvetően a támogatási szerződésekből szezti bevételét. Egy 4 processzoros szerveren futó átlagos konfiguráció éves supportdíja 12.000 dollár, ami a technikai támogatás mellett további, a menedzselést megkönnyítő eszközöket tartalmaz.

További információ
www.pentaho.com

Képgaléria

A metaadatok szerkesztésére szolgáló felület

Az ad-hoc jelentészkészítő

Összetett jelentések készítése