;
A konszolidáció új királya: SAP - Business Objects fúzió
2007. október 8. Üzleti intelligencia · Business Objects · Felvásárlások · SAP

Az SAP baráti felvásárlás keretében megszerzi a Business Objects részvényeit közel 7 milliárd dollárért. A két cég vasárnap jutott egyezségre, a német óriás 42 eurót (59 dollárt) fizet egy BO részvényért, ami 20 százalékos pluszt jelent a pénteki záróárhoz képest. A tranzakció értéke több mint kétszerese az eddigi csúcstartó Oracle-Hyperion ügyletnek, ami 3,3 milliárd dollárra rúgott.

Maga a felvásárlás nem történt teljesen váratlanul. Először szeptember közepén röppent fel a hír arról, hogy a BO aktívan keresi új tulajdonosát és megbízta a Goldman Sachs befektetési bankot az ügylet bonyolításával. Az elemzők általában támogatták a cég lépését és már ekkor is a SAP neve merült fel legvalószínűbb kérőként. Október elejére egyre erősödtek a felvásárlással kapcsolatos híresztelések, ennek eredményeképpen a BO részvényei is jelentősen emelkedtek a tőzsdén. Néhány szakértő ekkor már a leendő felvásárlási árat latolgatta.

A bejelentésre végül is a hétvégén került sor. A megaüzlet, amely az SAP történetének is legnagyobb felvásárlása, éles stratégiaváltást jelent a német óriás részéről, amely eddig inkább a szerves növekedés és a kisebb, taktikai jellegű akvizíciók útját járta. Az SAP hangsúlyozta, hogy 2005-ben meghirdetett stratégiája alapján célja 2010-ig megduplázni potenciális piacát, és ezért a BO felvásárlása logikus lépés.

A piaci jelenlét szempontjából fontos, hogy a Business Object független egységként működik tovább jelenlegi főnöke, John Schwarz irányítása alatt. Az SAP nem számol egyelőre nagyobb méretű belső átszervezéssel sem, bár természetesen lesznek mozgások a két cég dolgozói állománya között. A tranzakció várhatóan 2008. első negyedévében fog lezárulni, a két cégnek addig a részvényesek mellett számos hatóság jóváhagyását is meg kell szereznie.

A felvásárlással kapcsolatos részletekről hétfőn délután tart közös sajtókonferenciát a SAP és a BO.

Kapcsolódó anyagaink
· SAP Tihany 2007 (2007. szeptember 20.)
· Adatminőséggel foglalkozó céget vesz a Business Objects (2007. szeptember 6.)
· A Business Objects felvásárolja az Inxight Software-t (2007. május 22.)
· SAP-Outlooksoft felvásárlás (2007. május 12.)
· A Business Objects felvásárolja a Cartesist (2007. április 24.)
· Oracle és Hyperion: Az eddigi legnagyobb BI felvásárlás (2007. március 5.)

Képgaléria

A Business Objects részvényárfolyama az utolsó 30 napban