;
SAP Tihany 2007
2007. szeptember 20. Üzleti intelligencia · Konferencia · SAP

Az SAP tihanyi konferenciája a hazai informatikai világ egyik meghatározó eseménye. Az idén tizedszerre megrendezésre kerülő felhasználói seregszemlén a szakmai előadások mellett nagy hangsúly esett az érdekes, nem feltétlenül informatikai témájú plenáris előadásokra és a szórakoztató programokra is. A mostani alkalommal a keynote előadók között szerepelt a vízilabdás Kemény Dénes és a több száz könyvével valószínűleg hazai csúcstartó Nemere István sci-fi író is.

A SAP BI 7.0
Az üzleti intelligencia szekció ez alkalommal egy témára fókuszált, és ez az a cég BI szoftverének új kiadása. A tavaly nyár óta elérhető SAP BI 7.0 a BW 3.5 által lefektetett alapokra építkezve számos újdonsággal könnyíti meg és gyorsítja fel a felhasználók munkáját.

Továbbfejlesztették az adatok betöltését és tárolását végző komponenseket, a monitorozási lehetőségeket és új jogosultsági rendszert vezettek be. Átalakultak a felhasználó felületek is. Új köntöst és funkciókat kaptak a lekérdezéseket és jelentések készítését segítő eszközök, mind a webes, mind a desktop változatban. Sokat javultak az immár PDF-alapú nyomtatási képességek is. A harmadik fontos irány fejlesztési irány a vállalati tervezés. A korábbi SEM modult felváltja az Integrated Planning, amely Exceles és webes eszközöket kínál a tervezési folyamatok támogatásához.

A többi gyártó által kínált BI megoldásokhoz hasonlítva elmondható, hogy az SAP a külcsín és a funkcionalitás szempontjából egyre jobban felzárkózik versenytársaihoz, miközben megőrzi alapvető előnyét, a cég többi ERP moduljával fennálló mély integrációt.

Innováció a nagyobb sebességért
Amíg a BI eszközkészlet főleg a klasszikus területeken fejlődött, az SAP a BI Acceleratorral az újszerű megoldások terén is kivágta a rezet. A BI Accelerator egy automatikusan felépülő, memóriaalapú adatbázissal gyorsítja akár több nagyságrendekkel is a lekérdezéseket, és így azonnal bevethető eszközt ad a sebességi problémákkal küszködő BW ügyfelek kezébe.

A BIA külföldön már szép sikereket mutatott fel, az itthoni elterjedésnek azonban komoly akadálya lehet a plusz hardver és szoftverigény: a több tízmillió forintra rúgó költségeket feltehetően csak a legnagyobb BW felhasználók fogják állni.


Hazai tapasztalatok
Az újdonságokat bemutató SAP-előadás után a MOL verzióváltási tapasztalatairól esett szó. A MOL adattárháza talán a legnagyobb hazai BW rendszer, 1.5 terabájt információt tárol, ami havi 80 gigabájttal gyarapodik. A migrációs projekt tavaly nyáron, közvetlenül az új szoftververzió megjelenése után indult, és a gondos tervezésnek köszönhetően sikeresen zárult le.

Szintén a MOL-ban mutatott jó példát a SAP CRM eszközkészletének újszerű alkalmazásaira. A CRM egyike azoknak a területeknek, ahol a SAP kínálatában összefonódnak a klasszikus adattárházas eszközök a hagyományosabb, ERP jellegű ügyfélkezelési funkciókkal. A MOL esetében a hagyományos értékesítéstámogatási alkalmazások mellett a vállalati emberi erőforrások menedzselésben is használják a CRM eszközeit - a belső call centertől a cafeteria-rendszerhez kapcsolódó kampányok menedzseléséig. A SAP CRM-es lendületét jól mutatja, hogy HVG könyvek sorozatban most megjelent CRM - Ügyfélkapcsolat felső fokon című kézikönyv kiadását a cég támogatta.

A konferencia utolsó napján élesben is bemutatásra kerültek a SAP BI 7.0 eszközei. A demonstráció során kiderült, hogy 5 hazai vállalat használja már a legfrissebb verziót, emelett számos helyen folynak az upgrade előkészületei.

Képgaléria

Tervezés Excel segítségével

Fejlesztés webes környezetben

A BI Accelerator felépítése