;
Microsoft BI hírcsokor VI.
2007. szeptember 19. Üzleti intelligencia · Microsoft

Összefoglalónk a Microsoft üzleti intelligencia eszközeivel kapcsolatos hírek közül válogat.

  • Kezdjük az elmúlt időszak fontosabb híreit a jövőre érkező SQL Server 2008-cal. Bár felrepültek a pletykák, hogy Windows 2008 megjelenésének késése hatással lesz az SQL Server 2008 bejelentésének időpontjára is, ám az változatlanul 2008. február 27-e maradt.

  • Mindeközben újabb információk láttak napvilágot az SQL 2008 újdonságairól. Relációs oldalon végre lesz külön date és time adattípus, amelyek értelmezési tartományát kiterjesztik az 1753 előtti dátumokra is, és lesz olyan adattípusa az SQL Servernek, amelynek dátumában megőrződnek az időzóna-információk is. Eddig csak egy, a dátumot és időpontot is tartalmazó adattípust ismert az SQL Server és az értelmezési tartomány is korlátozott volt.

  • A 2008-as OLAP szerverrel ezen túl lehetőségünk lesz dinamikusan generálni, illetve feltölteni az MDX-beli named set-eket. A named set a dimenzióelemek egy előre definiált, nem módosuló halmaza volt eddig, 2008-tól azonban ezen halmazok tartalmát már futásidőben is változtathatjuk, ami új lehetőségeket nyit a döntéstámogatásban.

  • Mindemellett természetesen folyamatosan frissülnek a neten a lejátszható LiveMeeting anyagok a 2008-as szerver újdonságairól is.

  • Van bőven újdonság az SQL Server 2005 háza táján is. Újabb összesítő frissítés (Cumulative update package 4) jelent meg az SP2-vel telepített SQL szerverekhez.

  • Az Analysis Services teljesítményének javításához nyújt segítséget két nemrég megjelent best practice tanulmány is. A Scale-Out Querying with Analysis Services Using SAN Snapshots hasznos lehet nagyszámú, párhuzamosan futó lekérdezésekkel terhelt szerver horizontális skálázásában, míg az Identifying and Resolving MDX Query Performance Bottlenecks in SQL Server 2005 Analysis Services segít megkeresni és megszüntetni az MDX lekérdezések teljesítmény szempontjából kedvezőtlen pontjait.

  • És egy jó hír azoknak, akik Oracle-ről akarnak migrálni SQL Serverre: megjelent az SQL Server Migration Assistant for Oracle szoftvercsomag 3.1-es verziója.


    Az összeállítás elkészítésében Kővári Attila, a www.BIProjekt.hu szerkesztője működött közre.

    Kapcsolódó anyagaink
    · Microsoft BI hírcsokor V. (2007. július 5.)
    · Microsoft BI hírcsokor IV. (2007. május 20.)
    · Microsoft BI hírcsokor III. (2007. április 16.)
    · Microsoft BI hírcsokor II. (2007. március 26.)
    · Microsoft BI hírcsokor (2007. február 12.)